Současný majitel budovy AB za slušovickou dostihovou dráhou plánuje se zahraničním partnerem její nové využití

„JZD zvyšovalo svoji produkci každý rok minimálně o 30 % a vznikla potřeba mimo jiné dalších administrativních pracovníků, a proto bylo vybráno místo, kde by bylo možné pro ně postavit administrativní budovu a v budoucnu ji rozšířit o její druhou polovinu," zavzpomínal pro Deník někdejší předseda JZD Slušovice, nyní senátor František Čuba.

K rozšíření také vzhledem k porevolučnímu vývoji ale nedošlo a budova již řadu let zeje prázdnotou. „Budova je v dnešní době nepřístupná veřejnosti, tak nemohu posoudit, v jakém je stavu. O jejím využití rozhodují vlastníci," dodal Čuba.

ejí současný majitel podnikatel Alexandr Cach s ní má do budoucna plány. Ty však nehodlá blíže specifikovat.

„Budova nyní slouží ke konferencím a školením. V současné době připravujeme projekt ve spolupráci se zahraničním partnerem," uvedla za majitele Linda Křenovská.

Podle několika oslovených realitních makléřů má několikapodlažní budova velký potenciál například pro transformaci na hotel. Původně nabídku k jejímu odkoupení dostalo i samotné město Slušovice.

„V době, kdy byla prodávána konkurzním správcem, nám byla nabízena za desítky milionů korun, což bylo pro nás finančně neúnosné," objasnil postoj města starosta Slušovic Petr Hradecký. O jejím současném či budoucím využívání ale prý informace nemá. Místní by uvítali, kdyby se do prázdného kolosu vrátil život.

„Vypadá to opuštěné. Nikdy jsem tady neviděl ani živáčka, snad kromě nějakého hlídače," svěřil se jeden z kolemjdoucích přímo na místě. Oživení by to prý chtělo.

„Ideálně, kdyby z toho udělali třeba hotel," míní. „Přitáhlo by to sem turisty a snad by i místní našli v objektu nějakou práci. Ale kdo ví?" pokrčil rameny Slušovjan.

Budova AB disponuje plochou 10 tisíc m2… Celý objekt je dimenzován pro provoz s celkovým počtem dvou set třiceti zaměstnanců. V budově i na přilehlé parkovací ploše je k dispozici přes 200 stání pro vozidla. Budova je sestavena z železobetonové konstrukce, obvodový plášť je tvořen závěsnou stěnou z ocelových a hliníkových dílů a sendvičových parapetních panelů.

Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952. Již od roku 1963 stál v čele družstva František Čuba, který jej postupně dovedl k celonárodnímu věhlasu.

Čuba dle svých slov neměl od roku 1963 dovolenou a v tomtéž roce vyhlásil boj alkoholu mezi všemi družstevníky ve Slušovicích, který se ukázal jako funkční a účinný. Velmi dobře JZD Slušovice přestálo i lokální ničivou bleskovou letní povodeň v červnu 1987, která velmi těžce zasáhla její objekty. Tržby družstva v roce 1989, kdy bylo na vrcholu, dosáhly 7 miliard korun, a bylo v zisku téměř 830 milionů. Expandovalo do SSSR, Vietnamu či Egypta a spolupracovalo i s firmami v Itálii či západním Německu. Zdroj: Wikipedie

JAKUB MIKEL, TOMÁŠ PATRICK HYÁNEK