Spolek tedy zažádal o přiznání dotace z Ministerstva školství a tělovýchovy, které vypsalo grant na rekonstrukce sportovišť. Rozdělovat se bude 3,5 miliardy korun. Pro podání žádosti však potřeboval spolek i souhlas radních a ten před pár dny získal.

„Pokud by se město k projektu nepřipojilo, dotaci by prakticky nebylo možné získat," sdělil primátor Miroslav Adámek.

Dotace, pokud ji spolek dostane, může pokrýt až 69 procent celkových nákladů. Zbylé finance by mělo zajistit město a další partneři. Radní svou podporu navázali hned na několik podmínek.

Návrh rekonstrukce zimního stadionu ve Zlíně

„Tou první bylo, že projekt musí být v souladu s územním plánem, což je. Dále například požadujeme, aby bylo možné případný finanční podíl města rozložit do více let," prohlásil Miroslav Adámek.

Termín, kdy se začne zimní stadion rekonstruovat, zatím není známý. Rozhodující bude, zda se spolku podaří dosáhnout na dotaci. Přípravy jsou však v plném proudu. Hotová je již předběžná projektová studie, která chystané změny definuje.

Z ní vyplývá, že by v konečné fázi mělo dojít k propojení obou zlínských zimních stadionů a přilehlé sportovní haly, měnit se bude i parkoviště mezi zimním stadionem a sportovní halou. Jasno o výsledku žádosti by mělo být na jaře. Pokud spolek neuspěje, otevírá se možnost pokusit se získat dotace z fondů EU.

Spolek reprezentuje Karel Adamík. Ten k rekonstrukcí ří­ká.

„Změn je celá řada. Pokud se je podaří realizovat, komfort fanoušků a dalších návštěvníků zimního stadionu se mnohonásobně zvýší, už budou chodit do moderní haly," uvedl Karel Adamík za spolek HC PSG Zlín.

Největší proměnou od zahájení provozu projde interiér zimního stadionu. S výjimkou „kotle" se bude modernizovat celé hlediště, dojít má k rozšíření chodeb, zlepší se přístup k ledové ploše, v plánu je vybudování prstence sky boxů.

„Mám náš starý zimák rád. Na rozdíl od nových hal má hokejovou atmosféru. Nějakou rekonstrukci si samozřejmě zaslouží. Na rozdíl od jiných stadionů je tam například dost zima. Jsem zvědavý, jak to dopadne," míní Ondřej Janík, jeden z fandů hokejového klubu.

O dotaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR žádá zapsaný spolek, který je vlastníkem zimního stadionu. Nejedná se ale o klub s názvem PSG Zlín, v němž má město téměř padesátiprocentní obchodní podíl.

Přesto i zástupci hokejového klubu rekonstrukci samozřejmě vítají.

„Znamenalo by to například mnohem lepší zázemí pro hráče, rozhodčí či realizační tým. I samotní hráči, kteří mají zkušenosti ze zahraničí, už navrhovali trendy, které viděli v cizině," poznamenal Patrik Kamas, jednatel PSG Zlín.

„Co se týká zázemí pro hráče, tedy kabiny nebo i ledová plocha, tak ty jsou myslím na odpovídající úrovni. Zvláště v porovnání s jinými stadiony. Je pravda, že s halami typu jako je v Liberci či K. Varech, se srovnávat nedá. To bych spíše preferoval to shodit a postavit za 600 milionů nový," prezentoval svůj pohled na věc legendární zlínský brankář a reprezentant Jiří Králík.