Město bude tedy i nadále regulovat hazard na svém území prostřednictvím vyhlášky z roku 2012. Díky ní je „zastropován" celkový počet herních provozoven, v první polovině letošního roku navíc dojde k úplnému zákazu výherních automatů a dalších zařízení tohoto typu v centru Zlína. V dalších částech města budou zbývající herny fungovat jen na základě výjimek a za splnění tvrdých podmínek.

„K hazardu přistupujeme s veškerou přísností, tento druh podnikání nepodporujeme. Na druhou stranu plošný zákaz není řešením, kdo chce hrát, možnost si vždy najde, například na internetu. Fakt, že referendum oslovilo nízký počet lidí, si vysvětluji tak, že v našem městě není hazard velkým problémem. Jen se potvrdilo, že tohle byl od těch, co ho vyvolali, výstřel mimo terč," sdělil primátor Miroslav Adámek.

V referendu hlasovalo pro plošný zákaz hazardu 6 992 lidí (95,56 procenta), proti tomuto řešení se vyslovilo 267 účastníků, 14 lidí se hlasování zdrželo. „Při sčítání výsledků se nevyskytly žádné problémy," prohlásil Antonín Šrajer, předseda komise, která hlasovací lístky zpracovávala.

Referendum vyvolalo občanské sdružení Komunitní křižovatka na základě petice, kterou v loňském roce podepsalo 6 255 lidí, což bylo o čtyři více, než požadoval zákon.

Obdobným způsobem byla loni vyvolána stejná referenda občanskými aktivisty, respektive politickými kandidáty do zastupitelstev, i v řadě jiných obcí. Žádné z nich však nakonec nedopadlo úspěšně, a to ani v případech, kdy se konala přímo v den voleb. Například v Olomouci přišlo v loni v prosinci hlasovat 6 689 oprávněných voličů (8,2 procenta).

Náklady na konání referenda odhaduje radnice na cca 1 000 000 korun a bylo by je nutné vynaložit bez ohledu na to, zda by se hlasování konalo v den voleb či v jiný termín.

„Kdybychom tyto peníze využili třeba na podporu sportu nebo kultury, zachránily by před hazardem mnohem více lidí než tohle referendum," je přesvědčen Miroslav Adámek.

Tomáš Pasterný, iniciátor referenda z výsledku zklamaný není.

„Zázrak se nekonal, ale dvojciferný výsledek v účasti voličů splnil naše očekávání. 95% hlasujících se vyjádřilo pro zákaz hazardu ve Zlíně, což je nezpochybnitelný projev vůle občanů. Radnice od počátku dělala vše pro to, aby účast u referenda byla co nejnižší. Zabránila konání referenda souběžně s komunálními volbami, naprosto minimálně informovala voliče o konání referenda, přesto se 7300 občanů naprosto jasně vyjádřilo," uvedl pro deník Pasterný.

Podle něj je výsledek referenda jen potvrzením největší petiční akce ve Zlíně.

„Očekáváme, že nyní zastupitelstvo zareaguje jednáním o tvrdším postupu vůči hazardu. Jsme připraveni s radnicí jednat o dalších krocích. Pokud by ovšem nebyla vůle na výsledek referenda adekvátně reagovat, budeme dostatečně trpěliví v dalších krocích," doplnil Pasterný.

Zástupce loterijních společností výsledek nijak nepřekvapil.

„Výsledek referenda jen potvrdil to, co dlouhodobě tvrdíme a co je patrné i z řady dalších míst, kde obdobné akce neúspěšně proběhly. Loterie nejsou pro veřejnost zásadním problémem. Bohužel však na ně města jsou nucena pod tlakem aktivistů vynakládat milionové částky, které by se daly využít daleko efektivněji, například na opravy chodníků nebo budování dětských hřišť. V této souvislosti je s podivem, že aktivisté na referendu trvali i přesto, že sami předem médiím potvrdili, že v jeho úspěch nevěří. Potvrzuje se tak, že zde nešlo o blaho veřejnosti, ale pouze o snahu některých jednotlivců se na prostřednictvím tohoto tématu zviditelnit," uvedl Mikoška.

Na zajištění referenda se podílelo asi 350 lidí, hlasovacích místností bylo 74. Zdarma magistrát pomohl Komunitní křižovatce s propagací akce, a to přesto, že má na způsob regulace hazardu dlouhodobě odlišný názor.

Od poloviny loňského roku je Ministerstvem financí ČR zpracováván a v současné době již dokončen návrh nového loterijního zákona, který má tento druh podnikání výrazným způsobem omezit na celém území státu.