VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řezník vypráví: Otočím se a vidím, jak prase stojí v trokách

Kaňovice – „Jednou mně tata vrazil do ruky nástroj a řekl mi, že odteď v tom našem řemesle budu pokračovat já.“ Tak vzpomíná na své začátky řezník-amatér sedmačtyřicetiletý Josef Polášek 
z Kaňovic na Zlínsku.

11.12.2011
SDÍLEJ:

Pan Josef Polášek z Kaňovic na Zlínsku se věnuje umění řeznickému již třicet let. Za tu dobu obešel již nepočítaně zabíjaček.Foto: DENÍK/Šárka Šarmanová

Už třicet let obráží zabíjačky a pomáhá pašíkům na onen svět. Zároveň připravuje ty nejchutnější vepřové lahůdky. Mlsné jazýčky uspokojil i v sobotu na kaňovické obecní zabíjačce.

Přestože není vyučený řezník, věnuje se tomuto řemeslu zhruba od svých sedmnácti let. „Můj otec i já jsme vlastně takoví samouci, a když uznal za vhodné, že je čas, tak mi vlastně tuto svou živnost takříkajíc předal. No a od té doby jezdím po víkendech po známých a pomáhám jim se zabíjačkami,“ vypráví pan Polášek.

Prvního si pamatuje

Na prvního pašíka, kterého skolil, si prý pamatuje dodnes. „Dost jsem se tehdy bál, aby to vše dopadlo dobře. Ale postupem času jsem si zvykal 
a strach odpadl,“ vysvětlil.

Kdysi ho však jeden pašík pořádně překvapil. „Už jsme ho měli poraženého v trokách (dřevěná vana, pozn. red.) 
a najednou jsme se otočili a on tam v nich stál a snažil se vylézt ven,“ zasmál se při vzpomínce na neotřelou příhodu kaňovický řezník.

Jestli si ale někdo myslí, že i dnes pobíhají řezníci s palicí či flintou po dvorku a nahánějí zděšené prase, tak je na omylu. „Dnes se už prasata doma nezabíjejí a lidé většinou nakupují půlky,“ poznamenal Polášek.

Třicet kilo cibule

Přestože má od špinavé práce pokoj, zabíjačka si stále žádá spoustu času a energie. „Na tu naši obecní jsme museli nakrájet třicet kilo cibule a osm kilo česneku. Pak musíte vše naporcovat, uvařit a hlavně ochutit. Základ je česnek, sůl, pepř a majoránka,“ poradil.

Z neustálého ochutnávání všech pokrmů, které připravuje, je prý řezník Josef Polášek vždy natolik přesolený a přemasovaný, že se

z celé zabíjačky těší na úplně něco jiného. „No na buchty a samozřejmě nějakou tu dobrou slivovičku,“ uzavřel s úsměvem řezník a začal se zase věnovat přípravám jelítek.

Autor: Šárka Šarmanová

11.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ford Fiesta.
AUTOMIX.CZ
14

Dá se koupit spolehlivé auto za 50 tisíc? Tyto vozy mohou být výhrou

Oprava parčíku v Halenkovicích.

Obecní parčík v Halenkovicích byl zanedbaný. Nově tam lidem poslouží pítko

Léta na špici? Z toho mám největší radost, přiznal Egon Smékal

ROZHOVOR/ - S nadsázkou řečeno, zlínský závodník Egon Smékal se na letošní Barum Rally může jen kochat okolím, zdravit se s fanoušky a radovat z jízdy v autě. Natolik má vnitřní klid a spokojenost, protože suverénně ovládl Rallysprint sérii 2017. Mistrovský titul si zajistil již před posledním dílem ve Vsetíně.

Na Barum Rally dorazilo 135 posádek, 16 se omluvilo

Celkem 135 posádek z 22 států se do středečního poledne přihlásilo pořadatelům 47. ročníku Barum Czech Rally Zlín, soutěže zařazené do Mistrovství Evropy v rally (ERC) a TrueCam Mistrovství České republiky v rally 2017 (MCR).

Trať městské erzety Barumky si lidé mohou v pátek večer projet na kole

Na trať městské rychlostní zkoušky Barum Czech Rally Zlín se letos nevydají pouze závodní automobily. Možnost projet si dráhu městské erzety budou mít také cyklisté z řad široké veřejnosti, a to už v pátek na akci Zlínská kola.

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Hlasujte pro svou nejoblíbenější restauraci, hospodu, bar, pizzerii nebo bistro na střední Moravě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení