Oficiální provoz byl zahájen o tři dny dříve, v pondělí 4. února.

Do nových prostor v prvním patře školy se přesunula jedna třída dětí z Mateřské školy Slínová, která právě prochází rekonstrukcí. Nová školka má vlastní kompletní sociální zázemí včetně kuchyňky, kde se připravují svačinky. Na obědy budou děti chodit do školní jídelny společně s žáky ze základní školy.

Chřipka postihla i předškoláčky

Nová třída mateřinky čítá 28 dětí, tím je její kapacita vyčerpána. Předškoláků ale tento týden přišla do nových prostor jen přibližně polovina. Důvod? Chřipková epidemie. „V pondělí přišlo do školky 18 dětí a dnes pouze 15. Chřipka trápí i děti, jinak by bylo plno." posteskla si ředitelka mateřské školy, Marie Maulová.

Školka, která vznikla jako provizorium pro děti ze Slínové, bude v provozu jeden rok.

„Poté, co odsud děti z mateřinky Slínová odejdou, máme pro tyto prostory připravené další využití. Chceme zde školku zachovat, protože je škoda nově vytvořené zázemí pro děti předškolního věku nechávat prázdné," uvedla ředitelka Základní školy Mikoláše Alše Alena Grajciárová.

Podle ní je o školky velký zájem, zejména ženy, které se plánují vrátit co nejdříve do zaměstnání, citelně vnímají jejich nedostatek.

„Nemám obavu, že bychom nenašli dost dětí a školka zůstala poloprázdná. Výhodou navíc je, že děti, co k nám budou chodit do školky, mohou rovnou přejít na základní školu. Zůstanou tak ve známém prostředí," podtrhla ředitelka.

Bonusem, který podle ředitelky může školka a škola dětem nabídnout, je přilehlá louka a kus lesa, kam si děti chodí hrát. „Když je pěkné počasí, učí se děti venku. Na čerstvém vzduchu jim to lépe myslí," pousmála se Alena Grajciárová.

Jaroslava Müllerová v rozhovoru pro Deník: Děti čekají hračky i příroda

Děti v nové školce najdou spoustu hraček, řekla Deníku při slavnostním otevření zařízení ve Zlíně-Prštném zástupkyně ředitelky Základní školy Mikoláše Alše Jaroslava Müllerová.

Jak jste se připravovali na otevření mateřské školky?

Zrekonstruovali jsme celé jedno křídlo budovy školy. Děti zde mají k dispozici jednu velkou místnost, kde tráví čas a hrají si. Dále pak šatnu na převlékání, kam si mohou odložit své věci, a pochopitelně hygienické zázemí, umývárnu a záchody. Celý prostor jsme vyzdobili tak, aby se v něm děti cítily co nejlépe.

Jak děti vnímaly slavnostní otevření školky?

Učitelky Kamila Švardalová a Jana Lorencová pro děti z mateřské školky s prvňáčky nacvičily krátké vystoupení. Chceme, aby zde fungovala vzájemná spolupráce mezi dětmi ze základní školy a malými předškoláky. Děti také dostaly od senátorky Alena Gajdůškové asi čtyřicet nafukovacích balonků a na závěr vše zapily dětským šampaňským.

S čím si děti mohou v nové školce hrát?

Nakoupily jsme pro ně spoustu krásných hraček. Plyšáky, panenky, autíčka. Máme i celodřevěné hračky, které rozvíjejí dětskou fantazii a tvořivost. Samozřejmě také spoustu stavebnic na procvičení manuální zručnosti. Jak jste si patrně všimla, hned za školou je les, kam si děti chodí hrát, když je pěkné počasí. Teď v zimě s dětmi sáňkujeme. Ony to milují, včera na kopci vydržely snad hodinu. (zoe)

LENKA KAŠPAROVÁ