Otrokovický Mitas si pochvaluje už rok předešlý, který byl pro něj z hlediska tržeb doslova rekordní. „Tržby divize pneumatik dosáhly 11,3 milionu korun. Může za to i fakt, že poptávka po pneumatikách je stabilní," vysvětlil PR manažer Aleš Kosina.

Valašskomeziříčskou DEZU trápí nízký odbyt černo- uhelné smoly. Kvůli němu očekává firma i v tomto roce propad zisku až o 20 %. Přesto hodnotí rok 2013 jako relativně úspěšný.

Slováckým strojírnám v Uherském Brodě se podle ředitele Jiřího Rosenfelda dařilo vloni výrazně lépe než v letech 2011 a 2012. Dokonce chtějí nabírat další pracovníky, konkrétně dělníky a technické profese.

Potřebují dělníky a techniky

„Pokud nebudeme schopni sehnat odpovídající počet kvalitních zaměstnanců, nemůžeme přibírat na další rok zakázky," připouští ředitel.

Počet zaměstnanců roste i v České zbrojovce v Uherském Brodě. „V současnosti zaměstnává Česká zbrojovka 1600 lidí. Vzhledem k posledním obchodním výsledkům a výraznému nárůstu produkovaných zbraní dochází k navýšení počtu kmenových zaměstnanců," uvedla pro Deník mediální zástupkyně firmy Hana Smilková.

Vyčíslila, že tržby uherskobrodské zbrojovky, kterou navštívil při své cestě po Zlínském kraji i prezident Miloš Zeman, meziročně vzrostly o 31 %. „Pro rok 2013 předpokládáme překročení hranice 2,8 miliardy korun, provozní hospodářský výsledek by měl přesáhnout 230 milionů," zmínila Hana Smilková.

Jak ovlivní hospodaření firem řízená změna kurzu koruny vůči euru? Podle manažerů v zásadě pozitivně. Uvítali by ale větší stabilitu kurzu. Výrazné výkyvy měny jim totiž neprospívají.

Velké firmy v kraji: co čekají od nového roku

Deník oslovil největší zaměstnavatele ve Zlínském kraji. Zpětně hodnotí uplynulý rok a predikují, co je asi čeká v roce letošním

1. Je pro vaši společnost rok 2013 ve znamení úspěchu, stagnace, nebo poklesu? Jinými slovy zlepšil se váš hospodářský výsledek oproti krizovým letům 2011, 2012?

2. Jaký je váš výhled na nový rok 2014? Máte zajištěno dostatek zakázek pro společnost?

3. Jak moc vaše hospodaření ovlivní, ať už pozitivně, či negativně, řízená změna kurzu koruny vůči euru?

4. Chystáte se přijímat zaměstnance, nebo naopak propouštět?

5. Co očekáváte od nové vlády? Co by pro vás měla změnit k lepšímu?

MITAS, Otrokovice

1. Na přesné výsledky roku 2013 je ještě brzy, ale naše odhady jsou pozitivní. Již nyní víme, že dosáhneme podobně dobrých tržeb jako v předchozím roce, a to díky stabilní poptávce v obou hlavních segmentech, tj. zemědělských i industriálních pneumatik. Pokud se ohlédneme za rokem 2012, který byl pro nás rekordní, konsolidované tržby Divize pneumatik dosáhly výše 11,3 miliard korun.

2. Rok 2014 vidíme velmi dobře. Dlouhodobě máme nadstandardní vztahy s předními výrobci zemědělské techniky a tato partnerství se nám daří upevňovat. Naposledy jsme například na největší světové výstavě zemědělské techniky Agritechnica 2013 v německém Hannoveru podepsali dlouhodobý kontrakt se společností CLAAS, která má stoletou historii a patří k nejvýznamnějším producentům zemědělských strojů. Mitas bude v následujících letech dodávat pneumatiky značky Mitas a Continental na traktory a kombajny vyráběné firmou CLAAS v továrnách v Německu, Francii, Rusku a USA. Touto smlouvou jen pokračujeme v dobrých vztazích, které jsme nastavili již v roce 2004, kdy Mitas převzal divizi zemědělských pneumatik Continental. V posledních letech se Mitas stal jedním z největších globálních dodavatelů pro společnost CLAAS.

3. Účinky řízené změny kurzu se projeví až v dlouhodobém horizontu, takže nyní bychom pouze spekulovali. Neočekáváme ovšem zásadní dopady.

4. bez odpovědi

5. bez odpovědi

Continental Barum, Otrokovice

1. - 5. Na tento typ otázek nemůžeme odpovědět, neboť finanční rok dosud neskončil. Tyto informace budou známy v průběhu měsíce května a ihned budou zveřejněny ve výroční zprávě společnosti a uveřejněny v obchodním rejstříku.

DEZA, Valašské Meziříčí

1. V roce 2013 pokračoval trend poklesu hospodářského výsledku společnosti, který jsme již zaznamenali v roce 2012. Hlavním důvodem je již delší dobu trvající problém s odbytem černo- uhelné smoly, způsobený především snížením výroby hliníku v Evropské unii, kde se smola hlavně používá. Přes tyto skutečnosti hodnotíme rok 2013 jako relativně úspěšný.

2. Podnikatelský plán na rok 2014 se stále tvoří. Vzhledem k přetrvávajícím problémům s odbytem černo- uhelné smoly očekáváme další propad zisku společnosti až o 20 %.

3. Cena prakticky všech našich surovin a výrobků je přímo či nepřímo závislá na směnném kurzu, tudíž naše společnost bude ze znehodnocení koruny profitovat, i když to nebude tak významná podpora jako pro exportéry, jejichž vstupy nejsou na kurzu měny závislé. Spíše bychom uvítali větší stabilitu kurzu. Nenadálé výrazné výkyvy udělají více škody.

4. Výrazné přijímání ani propouštění zaměstnanců neplánujeme. Zaměstnance, kteří v příštím roce odejdou do důchodu, budeme stejně jako každý rok průběžně nahrazovat. Počet pracovníků by měl tudíž i v následujícím roce zůstat neměnný, blízký dnešní hodnotě 989.

5. Věříme, že nová vláda bude více naslouchat potřebám společnosti. Stát by měl vytvářet příznivé a hlavně stabilní podmínky pro ty, kteří dávají lidem práci a platí daně.

SLOVÁCKÉ STROJÍRNY, Uherský Brod

1. Rok 2013 bude pro Slovácké strojírny, a.s. (SUB) rokem poměrně úspěšným nejen ve vazbě na výsledky hospodaření, ale také na zvládnutou fúzi z roku 2011 2012 s novými společnostmi a jejich začlenění do organizační struktury SUB. Celkové výsledky (v mnoha ekonomických parametrech) jsou výrazně lepší než v letech 2011 a 2012).

2. Výhled na rok 2014 je takový, že v tomto období máme naprostou většinu výrobních kapacit naplněnu a pokud nebudeme schopni sehnat odpovídající počty a kvalitu nových pracovních sil, tak již nemůžeme na příští rok kontrahovat další zakázky.

3. Pohyb kurzu se v zásadě projeví pozitivně, i když nám rozkolísá cenové hladiny jak na vstupu, tak i na výstupu. Naše společnost je nákladově a produktivně schopna obstát v konkurenci při hodnotě kurzu EUR/CZK 24,50.

4. Jak je uvedeno už v bodě 2, máme snahu přijímat zaměstnance v dělnických kategoriích a v technických profesích, a to ve všech závodech SUB (tj. Uh. Brod, Zábřeh, Postřelmov, Čelákovice, Most).

5. Od nové vlády v zásadě očekáváme stabilitu a reálné vnímání ekonomických procesů ve společnosti, tak, aby podnikání v Česku bylo zajímavé a vyplatilo se.

LINEA, Nivnice

1. Naše společnost oslavila 1. 1. 2014 dvacet let své existence. Rok 2013 byl po všech stránkách velmi úspěšný, firma vyšla z krizových let 20112012 posílena.

2. Očekáváme v roce 2014 pokračování tohoto trendu.

3. Pro nás má významnější vliv kurz koruny vůči dolaru, který velmi negativně dopadne na hospodaření naší firmy v příštích měsících. Nakupujeme hodně polotovarů v zahraničí (například pomerančový koncentrát…). Dopad odhadujeme ve výši až minus 5 milionů korun.

4. Nechystáme se ani přijímat ani propouštět. Máme dlouhodobě stabilizovaný stav.

5. S potěšením kvitujeme v programovém prohlášení nové vlády větší důraz na posílení potravinářské soběstačnosti České republiky.

ČESKÁ ZBROJOVKA, Uherský Brod

1. Česká zbrojovka tzv. ekonomickou krizi zvládla dobře. Došlo sice ke krátkodobému poklesu tržeb, ten se nám ale velmi rychle podařilo vyrovnat a dostat se na námi plánovanou růstovou trajektorii. O současné situaci na trhu se dá stručně říci, že požadavky kladené na výrobce jsou stále tvrdší. Již nerozhoduje pouze maximální kvalita, ta se předpokládá automaticky, ale míra flexibility pro jednotlivé zákazníky, samozřejmě cena a schopnost rychle dodat požadované zboží.

Česká zbrojovka dosahuje dlouhodobě pozitivních hospodářských výsledků. Nejlépe je to patrné z každoročního nárůstu tržeb, který jen mezi roky 2012 a 2013 činí 31 %. Pro rok 2013 předpokládáme překročení hranice 2,8 miliard Kč, provozní hospodářský výsledek by měl přesáhnout 230 mil. Kč.

Pro upřesnění lze uvést, že naše společnost není pouze výrobcem zbraní, byť to její název evokuje. Jako výrobce vysoce přesných strojírenských součástí spolupracujeme zejména s automobilovým a leteckým průmyslem. Tato nezbrojní část našeho výrobního programu tvoří trvale kolem 20 % tržeb naší společnosti.

Firma představí i dvojici nových pistolí

2. Česká zbrojovka se bude nadále rozvíjet nejen v příštím roce, ale také v dalších letech. Cílem je stálé navyšování počtu prodaných zbraní a následný růst tržeb i zisku. V následujících letech plánujeme růst až k hranici 4,1 mld. v roce 2017. Současně budeme vyvíjet nové produkty a dokončovat vývoj stávajících produktů. Firma představí hned několik novinek, z nichž hlavními novinkami pro rok 2014 bude dvojice pistolí CZ P-09 a CZ P-07, které budou určitě sklízet velký úspěch jak na vojenském, tak na civilním trhu. Důkazem jsou pro nás první ohlasy od našich zákazníků.

3. Dokud nebudou uzavřeny hospodářské výsledky firmy za sledované období, je předčasné jakkoliv hodnotit vliv kurzu koruny na tyto výsledky.

4. Česká zbrojovka v současnosti zaměstnává přes 1600 lidí. Vzhledem k posledním obchodním výsledkům CZUB a výraznému nárůstu objemu produkovaných zbraní je pochopitelné, že dochází k navýšení počtu jak kmenových zaměstnanců, tak ke stejnému nárůstu objemu při spolupráci s kooperujícími firmami a subdodavateli. Česká zbrojovka dlouhodobě spolupracuje se středními i vysokými školami zaměřenými na technické obory. Na úrovni středních technických kádrů je naším partnerem zejména COPt (Centrum odborné přípravy technické) v Uherském Brodě, kde z posledního ročníku Česká zbrojovka každoročně přijímá několik desítek absolventů. Mnozí z těchto absolventů navíc pokračují ve studiu na VŠ báňské v oboru Ruční palné zbraně, který je v Uherském Brodě otevírán každé dva roky. Česká zbrojovka také úzce spolupracuje s Univerzitou obrany v Brně, a to především při zadávání bakalářských a diplomových prací. Současně nejlepším studentům nabízíme možnost budoucího uplatnění v atraktivním oboru. Své požadavky na nové technické pracovníky dokážeme uspokojovat i díky programům cíleného vyhledávání talentů a stipendijního programu Nadace Rudolf.

5. Jako silně proexportní firma, pro kterou je vývoz bez velkého přehánění existenční záležitost, musíme být sami obchodně zdatní. V podnikání se nelze spoléhat na podporu státu. Na druhé straně uvítáme každý krok, který našemu byznysu pomůže. Zejména v případě, že našimi partnery jsou na druhé straně státní složky. Zde je pak určitá role našeho státu velmi potřebná, zejména v referenční rovině.

Všem domácím podnikům bezesporu pomůže podpora v podobě jisté míry exkluzivity v dodávkách pro všechny státní instituce. Nevidíme nic špatného na tom, že jakýkoliv stát preferuje, samozřejmě při splnění příslušných kvalitativních a cenových podmínek, domácí podniky. Zvlášť pokud jde o firmy, které zaměstnávají české pracovníky a platí daně v České republice, připadá mi to naprosto přirozené.

LUKÁŠ FABIÁN, MARIE ŠIDLOVÁ