„Když jsem se přistěhovala před mnoha lety do obce, také jsem se divila, proč se říká U Jozéfka, když je tam Panna Maria. Bylo to ale už tak zažité,“ vzpomíná starostka Marta Smolková.

Socha sv. Josefa byla původně umístěna na horním konci obce v roce 1895. Vlivem času, eroze a povětrnostních podmínek byla tak zničená, že ji v roce 1980 vyměnili za sochu Panny Marie. Zbytky sochy sv. Josefa však věřící tajně zakopali pod P. Marii. Teprve před časem je nechali vykopat a zrestaurovat.

„Vrátit svatého Josefa na své místo se lidé snažili už dobrých dvacet let. Nejdříve to zastupitelstvo odkládalo, ale až teď se zadařilo,“ podotkla starostka Hostišové.

Na replice pískovcové sochy pracoval od února deset hodin denně také Jan Rašík z Hostišové. „Od originálu se v několika detailech liší, například v naklonění hlavy Ježíška,“ konstatoval Rašík.

O obnovu sochy se společně s ním pokoušel i Jiří Karlík z Hostišové, ten však vloni nešťastně zahynul. Zavalil jej kamenný kvádr při opravě kamenného kříže na zdi kostela v Míškovicích na Kroměřížsku.

Navrácení sochy na původní místo, přičemž ji načas zastoupila jiná, se tak často podle kněze mysločovické farnosti Michala Šálka nevidí.

„Teď je Hostišová v objetí dvou svatých. V její horní části ji objímá svatý Josef, spodní část obce pak chrání Panna Maria, které je zasvěcená tamní kaple,“ uvedl kněz Michal Šálek, který novou sochu posvětil. A právě u kaple Navštívení Panny Marie má odstraněná socha najít své důstojné místo. Prostor u ní chce obec upravit.