Nejde o žádnou novinku, podle průzkumu České pojišťovny však jen polovina oslovených řidičů tuší, že užití zimních pneumatik může nařídit i příslušná příkazová dopravní značka.

„Drtivá většina motoristů však nutnost přezouvat pneumatiky skutečně vnímá. Podle výsledků přezouvá pravidelně všechna čtyři kola 90 % českých řidičů," řekl Pavel Martynek, vrchní ředitel úseku pojištění motorových vozidel České pojišťovny.

Letos ale motoristé s přezouváním otálejí. Může za to hezké počasí. Loni v tuto dobu přitom praskaly pneuservisy ve švech.

„I když máme práce dost, tak co se týká zájmu řidičů o přezutí, zatím jsme nezaznamenali velký nápor," uvedl majitel pneuservisu Nejedlík Vlastimil Nejedlík z Uherského Brodu. Nezájem přisuzuje počasí.

Kdo by čekal, že větší zájem bude na Vsetínsku, byl byl zklamaný. „Až tento týden jsme začali přezouvat, objednávky máme jen na týden dopředu. Zdá se, že to řidiči opět podcení a přezutí nechají na poslední chvíli nebo až se ochladí," míní majitel pneuservisu David Zubří Petr David.

Na Kroměřížsku, jak se zdá, jsou řidiči o něco zodpovědnější. „Už přezouváme až třicet vozů denně," pochlubil se majitel Auto Šťastný František Šťastný.

I ve Zlíně už řidiči na zimní přezutí myslí. „Ano, zaznamenali jsme zvýšený zájem o přezutí na zimní pneumatiky," potvrdil Daniel Malenínský z Conti Trade Services.

Kdo tedy ještě nepřezul na zimní pneumatiky, měl by vědět: povinnost řidičů mít zimní výbavu je, pokud projíždějí úsekem označeným příkazovou dopravní značkou Zimní výbava.

„Od 1. listopadu ji řidiči musejí respektovat a užít pouze vozidla se zimními pneumatikami," říká mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Podle policie jsou na ostatních úsecích zimní pneumatiky na vozidlech zákonem vyžadovány za předpokladu, že se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, námraza či led, popřípadě lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může sníh, led či námraza vyskytovat.

„Řidiči se však nemusí obávat toho, že bychom v případě, že by i v listopadu pokračovalo toto poměrně teplé počasí, stáli u značky Zimní výbava a pokutovali každého, kdo nebude mít na vozidle zimní pneumatiky. Jinak však hrozí řidiči pokuta až do výše dvou tisíc korun v blokovém řízení," dodal policejní mluvčí.