První letošní mládě lemura kata se narodilo samici Lintě v polovině tohoto měsíce. Moly má dvojčata od 20. března a Táňa od 22. března. Jako poslední letos odrodila samice Tina, které se v sobotu 24. března také narodilo jedno mládě.

„Odhadnout březost, natož pak dobu porodu u aktivních lemurů kata není vůbec jednoduché, neboť samice bříško dokonale schovají pod hustou srst. Proto ani ošetřovatelky do poslední chvíle nevěděly, kdy a která ze samic porodí,“ přiblížil mluvčí zlínské zoo Pavel Shromáždil.

Obvykle prý samice porodí mládě během noci, takže jej ošetřovatelky objeví až během ranní kontroly. Mláďata lemura bývají v době svého růstu a vývoje nezřídka vysloveně rozpustilá a s jejich výchovou má pořádné starosti celá skupina. Pohled na zvířata, kde jsou navíc mláďata, je tak podle mluvčího velmi zajímavý a rozhodně ne nudný.

„Naši mladí lemuři musí pochopitelně ještě trochu zesílit a povyrůst, ale to nebude zase tak dlouho trvat,“ pousmál se Shromáždil.

Jak se mladým lemurům v prvních dnech života daří? Skupinu madagaskarských poloopic najdou návštěvníci zlínské zoo v pavilonu primátů. Odtud se časem budou stěhovat do své letní expozice, na průchozí ostrůvek za výběhem slonů.