„Platíme 16 korun za vodu, se stočným je to přibližně 26 korun," raduje se místní obyvatelka Jaroslava Stejskalová.

Obec má i vlastní čističku v režii obce a také díky tomu ušetří svým občanům spoustu peněz. „Jednou z našich priorit vždy bylo, aby obec byla soběstačná," zmínil starosta Šanova Milan Humpola.

I proto vedení obce investovalo do vodní nádrže. „Koupili jsme dvouhektarový rybník, ke kterému náleží také úpravna vody a přilehlý malý domek, kde čtyřicet let nikdo nebydlel," popsal starosta. „Vodní nádrž bude zásobárnou pitné vody, ale plánujeme tam také rybolov," vysvětlil Humpola.

Místní rybáři tak už zjišťují, jak co nejdříve rybolov povolit. „Jsme rádi, že rybník bude využitý a že se na něm bude hospodařit," uvedl místní rybář Martin Mrhálek. „Předpokládáme, že jsou tam hlavně kapři a candáti. Lososovité ryby tam pravděpodobně nežijí," domnívá se rybář.

Vodní nádrž koupila obec teprve před několika týdny. Za rybník včetně příslušenství zaplatila z obecní kasy přes dva miliony korun.

„Už jsme dostali klíče od doplňkových budov, tedy už máme veškeré zdroje pitné vody ve vlastnictví obce," říká spokojeně starosta. Minulý rok přitom obec odkoupila od VaK Zlín prameny a také si dobudovala vlastní vodovod. Veškerá zdejší voda je tak ve vlastnictví obce. 

MARCELA KANIOVÁ