Zda zmíněné tragédie nějak ovlivní příští ročník zlínské rallye, zatím podle ředitele závodu Miloslava Regnera nelze říct.

„Zatím jsme nejednali se starosty ani s obcemi, takže nevíme, jaká budou jejich stanoviska," vysvětlil včera Deníku Regner.

Organizátoři podle něj budou s představiteli obcí jednat až na jaře. „Stále pracujeme na podobě příštího ročníku, takže uvidíme, co vůbec bychom od obcí požadovali. Je to vždy na slušné domluvě," dodal Regner. 

Související: Brodskou rallye už nikdy neuspořádají

Starosta Žlutavy Stanislav Kolář, který byl pořadatelem při rallye dvanáct let, říká v rozhovoru pro Deník:

Lidé nerespektují zákazy, pak se nesmí divit

Žlutava - Starosta Žlutavy, blízko níž letos při Barum Rally zemřel při nehodě závodního vozu jeden z diváků, má s motorismem zkušenosti. Mnoho let působil v roli vedoucího rychlostní zkoušky a havárie jej velice zasáhla, závody by ovšem rozhodně nerušil. „Mám rád motorismus, ale ne lajdáctví," říká.

Povolíte příští rok závody v katastru vaší obce?

V tomto jsem dost zaujatý, jelikož jsem motoristický fanoušek. Osobně bych Barum Rally z obce nevyháněl a fandím jí. Rozhodnout ale pochopitelně musí zastupitelstvo. Několikrát jsme tu měli odpůrce, ale vždy byla pro závody většina hlasujících.

Jaké máte s rallye zkušenosti?

Dělal jsem pořadatele rychlostních zkoušek dvanáct let a vím, že pro bezpečnost je při Barum Rally uděláno všechno. Pan Regner (ředitel závodu, pozn. red.) je jedním z mála lidí, kteří požadují stoprocentní zapáskování všech tratí. Pod jeho vedením je soutěž opravdu bezpečná.

Dělají podle vás pořadatelé svou práci dobře?

Pořadatelé dělají maximum, ale lidé je bohužel velmi často neposlouchají. Pak vznikají podobná neštěstí. Pořadatelé to dělají za čaj a klobásu, a když jim někdo neukázněný nadá sprostě do všemožných stvoření a jde si, kam nesmí, nemůže se pak divit, že se něco stane.

Máte konkrétní příklad?

V paměti mám situaci, kdy novinář na Vsetínsku i přes upozornění pořadatelů šel fotit závod k silnici, auto mu amputovalo obě nohy a on nakonec žaloval ty pořadatele, kteří ho posílali pryč. Toto je problém. Lidé prostě nerespektují zákazy a rady zkušených organizátorů. (hou)