FC FASTAV ZLÍN – FC VYSOČINA JIHLAVA 2:3 na penalty (0:2)

Přesto to po utkání vypadalo přesně naopak. Jihlava spokojená nebyla, ševci relativně ano. „Hlavní cíl v podobě postupu jsme splnili, s tím jsme do Zlína přijeli. Mně však záleží také na tom, jakým způsobem se bude Jihlava prezentovat. A kromě posledních dvaceti minut, kdy už asi domácím docházely síly, jsme nebyli lepším mužstvem," uznal trenér vysočiny František Komňacký.

A spokojený kupodivu nebyl ani s prvním poločasem, v němž hosté získali dvoubrankový náskok. „Naše vedení bylo laciné a výkon se mi nelíbil. Hráčům jsem měl o přestávce co vytknout. Přesnost, způsob hry, kombinace, to vše bylo z naší strany špatně," vyjmenoval Komňacký.

„Já naopak hráčům nic vyčítat nebudu, protože si myslím, že jsme odehráli dobré utkání. Bohužel jsme znovu dostali velmi laciné góly a soupeř se dostal do pohodlného vedení, i když se domnívám, že ani první poločas nebyl po herní stránce od našeho mužstva špatný," volně navázal zlínský kouč Aleš Křeček.

A ševce opravdu mohlo mrzet, že hosty pustili do trháku. Nejprve Kroča neuhlídal Tecla, fauloval a následnou penaltu jihlavský kapitán proměnil. Ten samý hráč pak těsně před odchodem do kabin prodloužil Kolouškův centr do sítě podruhé. Zlínští ale mezitím mohli vyrovnat po šancích Bubláka a Hrušky.

Jenomže žlutomodří utkání nezabalili. Trenér Křeček měl šťastnou ruku při střídání a mladíček Holík hned v nástupu do druhého dějství obral o míč Šourka a snížil. Ožili ševci, ožili diváci a po hodině hry zužitkoval důraz svých spoluhráčů v šestnáctce vyrovnávací trefou k tyči Bublák.

„Hodně nám pomohl vydařený nástup do druhého poločasu. Nadšením a vůlí jsme potom dokázali srovnat, k tomu jsme přidali také kvalitu ve hře a utkání se nám povedlo dovézt k penaltám," pokračoval hlavní trenér Zlína.

„Druhé půlce dal ráz kiks Šourka, který střídající Holík potrestal. V tu chvíli jsme se začali bát o výsledek a přišlo zasloužené vyrovnání, protože domácí ožili a nadšeným výkonem, jak bývá v poháru zvykem, si o něj řekli," líčil Komňacký.

A přestože jihlavští Tecl a Karlík mohli strhnout vedení na stranu Vysočiny, stejně jako na opačné straně Holík, jenž byl sražen ve vápně, šlo se na penalty. V nich uspělo devět střelců, tíhu situace neunesl jen domácí Salachna.

„Penalty jsou vždy kasino. My jsme měli možní trochu zkušenější exekutory a Hanuše k tomu, který si i na tréninku vede při penaltách dobře. Nakonec jsme postoupili a přiřadili jsme se mezi ostatní prvoligové týmy, které postoupily podobným způsobem, ale s tím, co jsme předvedli, spokojený nejsem," zopakoval jihlavský lodivod.

„Samozřejmě jsme chtěli postoupit, ale pro nás dnes bylo mnohem důležitější, jakým způsobem se budeme prezentovat. Sám jsem byl zvědavý, jestli se dokážeme semknout a po nezdarech v lize nastartovat něco lepšího. Myslím si, že se to povedlo, a přestože jsme byli na konci méně šťastným mužstvem, utkání hodnotím pozitivně," nechal se slyšet Křeček.

Tomu vyšla i sázka na mladší hráče. Do utkání sice naskočili ostřílení kozáci Červenka s Kročou, zbytek však tvořili hráči střední generace a dravé mládí. Co to znamená směrem k nedělnímu duelu s Čáslaví.

„Hráče nerozděluji na mladé a staré, ale na ty, kteří podají lepší a horší výkon. Dnes si všichni odvedli svoje, podali dobrý výkon a hráči, kteří zatím tolik šancí nedostávali, ukázali, že s nimi můžeme počítat. Je tedy nasnadě, že šancí budou dostávat víc," naznačil zlínský lodivod.

Branky: 47. Holík, 59. Bublák – 15. z pen. a 45. Tecl.

Penalty proměnili: Matejov, Motal, Železník, Jungr – Tecl, Vaculík, Kosak, Jungr, Koloušek. Neproměnil: Salachna. Rozhodčí: Plesar – Vysloužil, Emanuel. ŽK: Hruška, Kroča, Malcharek. Diváci: 846

Od poháru se můžeme odrazit, věří Bublák

Radim Bublák potvrdil, že v něm mají ševci budoucnost. Proti prvoligové Jihlavě korunoval svůj výkon vyrovnávací trefou a zamotal trenérům velmi příjemným způsobem hlavu. Po zápase v něm sice převládalo mírné zklamání z vyřazení po penaltovém rozstřelu, ale nesmutnil.

„Škoda že jsme to nedotáhli do zdárného konce. Cením si však toho, že i když jsme prohrávali o poločase 0:2, vyrovnali jsme stav a směrem k lize se máme od čeho odrazit. Pro diváky to určitě nebyl špatný zápas a věřím, že nás v hojnějším počtu přijdou povzbudit i v neděli," hledal pozitiva zlínský záložník.

Jenomže o poločase na Letné nikomu příliš do zpěvu nebylo. „Trenér byl však pozitivní, v kabině nás povzbudil, říkal, že hra není špatná a nabádal nás, ať to dotáhneme alespoň k penaltám. To se povedlo, takže by nás to mělo posílit před dalšími zápasy," doufá Bublák.

Jako klíčový pro konečný výsledek označil gól inkasovaný těsně před koncem poločasu ze standardní situace.

„Táhne se to s námi celou sezonu a tento zápas nebyl výjimkou," posteskl si odchovanec brumovské kopané, jenž měl sám v první půli ideální pozici k vyrovnání, ale bránu přestřelil. Povedlo se až po hodině hry. „Sám ani nevím, jak se to ke mně odrazilo. Prostě jsem to napálil k tyči a byl z toho gól," líčil skromně.

Že v tu chvíli možná zachránil trenéra Křečka, jej vůbec nenapadlo. „Věděli jsme, že hrajeme i za trenéry, ale hráli jsme především sami za sebe. Moc nám nepomohly protesty diváků v úvodu střetnutí, ale chápeme je. Naše výkony nejsou optimální. Tímto jsme je snad získali zpět na svou stranu," věří Bublák.

A bylo by záhodno, protože nedělní duel s Čáslaví může být po všech stránkách klíčový. „Budeme pod jiným tlakem než teď. S Jihlavou jsme neměli co ztratit, ale Čáslav potřebujeme porazit. Snad nám pohár pomůže. Máme se čeho chytit a věřím, že to zvládneme," dodává.⋌(rš)