K popisované scéně sice včera ve Zlíně opravdu došlo, ale naštěstí se jednalo o pouhé cvičení. Akci zorganizovala zlínská Střední odborná škola ochrany osob a majetku společně s Vyšší a střední zdravotnickou školou, policií, strážníky a zdravotníky.

Akce měla velice výstižný název: Amok 2012. Zúčastnilo se jej více než 300 studentů, de­sítky policistů včetně strážníků městské policie a také zdravotníci. Jejím cílem bylo jedno.

Vyzkoušet si a hlavně nacvičit zásah pokud by skutečně někdy nastal tento hrůzný scénář o šílených střelcích ve školách, který však poslední měsíce přinášejí různá média ze zahraničí.

Vše vypadalo jako běžný vyučovací den. Studenti seděli ve svých třídách a učili se. Tři minuty před půl jednou se však chodbou školy ozval výstřel. Po něm další a další. Bočními vchody začali postupně vybíhat zmatení školáci v doprovodu svých učitelů. Nikdo nevěděl, co se vůbec děje. Chvíli bylo ticho a najedou se z jedné ze tříd ozval obrovský řev a opět padlo několik výstřelů.

Vše přesně odpovídalo scénáři cvičení: Jeden ze studentů už neunese dlouhodobé psychické problémy a během vyučování začne střílet do žáků. Ředitel školy ihned vytáčí linku tísňového volání.

Asi tři minuty poté, co padne první výstřel, se Broučkovou ulicí začínají ozývat první sirény přijíždějících záchranářů. Jako první dorazí hlídka městské policie, následovaná státní policií. Po chvíli přijede i ozbrojená a maskovaná zásahová jednotka. Ta pohotově vtrhne do budovy a začne rychle jednat. Budovou se stále mezitím rozléhají výstřely. Opět výkřiky hrůzy z jedné ze tříd.

„Všichni na zem, ať vás ani nevidím!“ ozve se 
z jednoho pootevřeného okna.

Pak se opět ozve několik výstřelů a naráz je ticho. Jen po celé Broučkově ulici se rozléhá houkání aut policistů. Budova školy je obehnána policejní páskou.

Vše přitom vypadá natolik reálně, že někteří kolemjdoucí se ze zvědavosti zastavují a pozorují, co se děje.

Do budovy mezitím už vbíhají zdravotníci v doprovodu policistů a postupně začínají na nosítkách ven vynášet raněné.

„Slyšíte mě? Jak se jmenujete,“ snaží se o kontakt zdravotnice s jedním ze zraněných a mezitím mu dává první pomoc. Mladík má střelné zranění na hrudníku a krvácí.

„Bylo to hrozné. Slyšela jsem jen rány a řev. Začala jsem se třepat. Nikdo nám nic neřekl. Začala jsem křičet a utíkat. Při tom zakopla, spadla a zlomila si nohu,“ popisuje pro změnu jedna z figurantek hrůzy, které se děly uvnitř. I ona má fingované zranění.

Ani ne za hodinu po prvním výstřelu je po všem. Střelec je zajat a odvezen. Vše se opět vrací do normálního a poklidného odpoledne. Policisté, strážníci, zdravotníci i studenti si mohou oddechnout.

Přestože celá akce byla pouze zinscenovaná, v některých zanechala silný dojem.

„Bylo to něco hrozného. Je to nepopsatelné pro toho, kdo to nezažil. Nicméně těžko říct, jak by se lidé chovali, kdyby se to stalo doopravdy. Zřejmě by nastala panika,“ poznamenal student zdravotnické školy Jaroslav Hradečný.