„Klub má sloužit pro neformální jednání svým členům. Každý z nich bude mít vlastní vinný sklep, kam se vejde až 1450 lahví," objasnil David Skaunic. Podle majitele krytu bude v okolí vstupu přírodní relaxační zóna s rybníkem, posezením, ohništěm či udírnou.

„Lidé dnes tráví málo času v přírodě. Chci, aby se rodina mohla sejít s přáteli u ohniště a pochutnat si na vlastnoručně ulovené a připravené rybě," přiblížil svou vizi rodinného zábavního centra David Skaunic.

Jak se na projekt přestavby krytu na zábavní centrum dívají osobnosti zlínského veřejného života?

Líbí se jim nápad, slyšeli o něm vůbec? Deník se zeptal několika z nich.

Miroslav Adámek, primátor Zlína:

Je to perfektní nápad, tenhle podnik budu mít po cestě domů z radnice. Jen doufám, že vždy seženu taxík na Kudlov. (Úsměv.) Ale teď vážně, podle mě to je dobrý záměr, který řadu lidí osloví.

Oldřich Hájek, ředitel Ústavu regionálního rozvoje, veřejné správy a práva při UTB:

O tomto projektu jsem již slyšel. Četl jsem o záměru realizace projektu. Myslím, že se jedná o ambiciózní projekt, kterému je nicméně potřeba jen fandit. Bývalé objekty civilní obrany dnes představují poměrně nebezpečné ruiny, které jsou často cílem sběračů kovů a dalších materiálů. Jsou tedy typickými lokalitami brownfields. A revitalizace takového objektu je vždy pro danou lokalitu pozitivní. Ovšem zdali bude využití zaměřené na zábavní centrum a vinné sklepy úspěšné, ukáže čas.

Dagmar Nová, vedoucí oddělení urbanismu a architektů Magistátu města Zlína: 

Po pravdě moc si to nedovedu představit, ještě bych pochopila třeba střelnici či využití, kterému nevadí uzavření v podzemních prostorách. Vinný sklep si já představuji jinak. Myslím, že by mi vadila celková atmosféra podzemí, která je jistě nepříliš typická pro běžnou zábavu.

Jan Pavézka, designér:

O tomto projektu vím jen okrajově z médií. Přijde mi to jako možný podnikatelský záměr, nicméně detaily neznám, tak se mi to špatně hodnotí.

POZNÁMKA LUKÁŠE FABIÁNA

1+1. zn.: v bunkru

Mít tak bunkr. Asi každý se špetkou fantazie by si dokázal představit, jak ho využít. Takový vinný sklípek se vyloženě nabízí. Kdyby nedej bože pak vážně přišla nějaká krize, bylo by alespoň o zábavu postaráno. Ovšem takový bunkr nemusí být zboží jen pro majetné.

Armáda rozprodává i menší objekty a dává je k dispozici bratru třeba i za dvacet tisíc. Při svém procházení vlasti jsem už prošmejdil spoustu těchto bunkrů a ať už tam majitel byl, nebo ne, vždycky šlo o silný zážitek.

V některých částech republiky vypadá obranná linie téměř jako ve čtyřicátých letech. Především na Náchodsku už si téměř všechny bunkry skoupili místní nadšenci a poctivě je opravují. Neobnovují jenom nátěr, ale všechno. Že by věděli něco, co já ne? Každopádně pár bunkrů je ještě volných. Kdo už koupil, neprohloupil…