Josef Tomeček si baňky a pokusy zamiloval už jako dvanáctiletý.

„Do Tbilisi jsme z České republiky jeli čtyři a všichni jsme byli úspěšní," zmiňuje Josef, který nakonec ve finále dosáhl na 62. místo z celkem 266 účastníků, což je fantastický úspěch. Na prvním místě skončil student z Rumunska.

„Už když jsem vyhrál národní kolo chemické olympiády v Pardubicích, byl jsem z toho v šoku," vzpomíná student.

Chemická olympiáda v ČR má dlouhou tradici a národní kolo se koná každý rok v jiném městě. Vloni se olympiáda konala ve Zlíně.

„Je nutné absolvovat dvě soustředění, teoretické a praktické. Na prvním máme přednášky, testy a v druhém laborky a také test," vysvětluje Josef Tomeček.

V Gruzii se domlouval většinou anglicky kromě debat se Slováky. Zadání úloh bylo přeloženo do mateřského jazyka. „Seznámil jsem se se spoustou lidí například s kluky z Británie a Kostariky," jmenuje slavičínský gymnazista.

Účastníci olympiády navštívili i některá města v Gruzii.Příští olympiáda se koná v Thajsku. I tam by se Josef Tomeček rád dostal.

„Jsou tam také krásné hory. Měli jsme svou průvodkyni, které se říká guidka. Vzala nás do Old Tbilisi, kde jsme vyjeli lanovkou na místo s krásným výhledem. Ochutnali jsme tradiční gruzínskou kuchyni, například výborné knedlíky khinkali, které jsou plněné masovou směsí," vypráví nadšeně.

Chemie Josefa bavila už od začátku studií. Asi od dvanácti let chodil do kroužku zaměřeného na chemii.

„Už dříve mě lákaly různé baňky a pokusy, takže i v televizi jsem se rád díval na různé pořady, například Věda je zábava. Hlavně mě ale pro chemii nadchnuly paní učitelky Prchlíková a Soukupová," vyzdvihuje vedení kroužku mladých chemiků.

Motivovala jej však také letní soustředění pro řešitele olympiády z chemie a biologie.

Josef Tomeček si zatím chemii užívá spíše v laboratoři a ve škole, ale v praktickém domácím prostředí běžně pokusy nedělá.

„Nepřemýšlím o tom, co se děje, když jím chleba s marmeládou, to ne," vtipkuje student, kterému se líbí, jak se chemie promítá ve všech oblastech života.

„Když jsem byl menší, tak se mi líbilo to, co všem – barvičky, výbuchy a jiné efektní pokusy. Párkrát se to úplně nepodařilo, takže když jsme dělali pokusy, stávalo se, že nám něco z baňky vzlétlo až ke stropu nebo že jsem nechtěně obarvil parami jodu digestoř na fialovo," usmívá se mladík.

Teď si chce ještě krátce od chemie odpočinout, ale pomalu se míní začít připravovat na příští olympiádu.

„Mezinárodní kolo se má konat v Thajsku, takže se rozhodně musím snažit," plánuje student sexty slavičínského gymnázia, kterého čeká maturita až v roce 2018. Už teď je ale jasné, že bude maturovat i z chemie.

MARCELA KANIOVÁ