Sledovali jsme: První den návštěvy prezidenta Miloše Zemana ve Zlínském kraji, ostatní související články, fotografie a videa najdete ZDE 

18:15 – Ani chladné počasí neodradilo obyvatele Uherského Brodu od příležitosti vidět prezidenta Miloše Zemana na vlastní oči, případně mu i položit dotazy. Na setkání s hlavou státu dorazily odhadem až tři stovky lidí. Prezident Miloš Zeman hned v úvodním slovu zmínil tragickou střelbu v místní restauraci Družba, a uvedl také, že by měl dostat 28. října vyznamenání za hrdinství muž, který proti útočníkovi zasáhl židlí. Přítomní se jej také dotazovali na poslední dobou mediálně velmi známou kauzu „Peroutka", kdy hlava státu tvrdí, že existuje článek v němž autor údajně uvedl, že Hitler je gentleman. „Peroutka sympatizoval s nacismem, přestože se nenašel článek," zopakoval Miloš Zeman před uherskobrodským davem. Prezident zároveň zpochybnil důvěryhodnost České Televize. „Neměly by se platit koncesionářské poplatky, nebo alespoň by je neměli platit důchodci," dodal závěrem. Program druhého dne třídenní oficiální návštěvy Miloše Zemana tímto skončil. Zítra pokračuje programem v Otrokovicích a ve Zlíně.

16:15 – Prezident se přemisťuje z Valašska na Slovácko. Po krátkém setkání s představiteli města Uherský Brod se také v 17:05 setká s místními obyvateli. To se uskuteční na prostranství před městským úřadem. Tím hlava státu veřejný program dnešního dne zakončí.

15:15 – „Evropa je politický trpaslík, který neřídí schopní politici," pronesl prezident Miloš Zeman na setkání s asi stovkou zaměstnanců společnosti Crystalex v Karolince na Vsetínsku. Zároveň promluvil i o svém odpočinku, který přirovnal jako střed mezi Einsteinem a Napoleonem. „Napoleon spal 12 hodin denně a skončilo to u Waterloo. Einstein spal 12 hodin denně a vymyslel teorii relativity. Já spím 8 hodin, takže jsem někde mezi tím," pousmál se prezident. Zároveň na sebe prozradil, že jako malý nechtěl být prezident. „Chtěl jsem být hajný," uvedl s tím, že důvodem bylo, že četl Káju Maříka. Odpověděl i na dotaz týkající se jeho cukrovky. „Z 10,4 na 8,2," odpověděl a závěrem znovu vyzval lidi, aby v pátek a v sobotu přišli k volbám do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu Parlamentu ČR. „Nejlepší je volební povinnost. Jak byla za Masaryka," pronesl.

14:45 – Po pracovním obědě s hejtmanem Stanislavem Mišákem a zástupci významných zemědělských podniků Zlínského kraje pokračuje prezident Miloš Zeman ve své návštěvě našeho regionu na Valašsku v Karolince. Hlava státu zamířila do závodu místní společnosti Crystalex CZ. „Vidím, že vám tady nesněží," pousmál se prezident hned při příjezdu. Následně se vydal k prohlídce výroby společnosti. Krátce po 15. hodině se setká také se zaměstnanci firmy.

12:30 - Zatímco běžně zaměstnanci Tescomy Zlín využívají k obědu závodní jídelnu, dnes tomu bylo jinak. Prostory jídelny totiž byly vyhrazeny pro setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Z tohoto důvodu dostávali zaměstnanci řízek s bramborovým salátem v krabičce přímo na svůj pracovní stůl. V diskusi se zaměstnanci prezident mimo jiné sdělil: "Vaši pánvičku používám na své chalupě na Vysočině, kde si na ní připravuji míchaná vejce a topinky. Což jsou také téměř jediná jídla, která umím uvařit," pousmál se prezident.

Návštěva prezidenta  ČR Miloše Zemana v Tescomě. Zdroj: DENÍK/Jan Karásek

11.10 – Bezpečnost je v případě návštěvy prezidenta vždy na prvním místě. „V rámci této pracovní návštěvy na bezpečnost prezidenta dohlížejí i policisté z Krajského ředitelství policie Zlínského kraje ve spolupráci s policisty Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky," uvedla mluvčí krajské policie Lenka Javorková. A nejen to. Při návštěvě hlavy státu na jednotlivých místech, jako například dnes v Tescomě, je přítomna i speciálně vycvičená fenka Ira, která kontroluje zavazadla. Je cvičená, aby rozeznala až 50 druhů výbušnin.

10.55 – Prezident Miloš Zeman zahájil druhý den své třídenní oficiální návštěvy Zlínského kraje. Středeční program zahajuje ve zlínské společnosti Tescoma. Zde se setká s vedením firmy, prohlédne si výrobu a vývoj designu výrobků. Poté se setká se zaměstnanci. Vedení společnosti pro něj při této příležitosti připravilo speciální dar – exkluzivní sadu nádobí s názvem President. Ve zlínské Tescomě hlava státu stráví necelou hodinu.

Program ve středu 5. října

10:45 příjezd společnosti TESCOMA s.r.o.
10:50 setkání s vedením společnosti TESCOMA s.r.o.
11:20 krátká prohlídka vývoje a designu výrobků
11:25 setkání se zaměstnanci
12:50 pracovní oběd na pozvání hejtmana Zlínského kraje za účasti zástupců významných zemědělských podniků Zlínského kraje
14:25 příjezd do společnosti CRYSTALEX CZ – závod Karolinka
14:30 krátká prohlídka závodu
14:35 setkání s vedením společnosti CRYSTALEX CZ – závod Karolinka
15:05 setkání se zaměstnanci společnosti a občany Karolinky a okolních obcí
16:50 příjezd do města Uherský Brod
16:55 setkání s představiteli města Uherský Brod
17:25 setkání s občany města Uherský Brod a okolí
18:00 podpis prezidenta republiky do pamětní knihy města

Program ve čtvrtek 6. října

10:35 příjezd do Experimentaria, SPŠ Otrokovice
10:40 prohlídka Experimentaria
10:45 setkání se zástupci Střední průmyslové školy Otrokovice, Experimentaria a dalšími hosty
11:15 beseda se studenty Střední průmyslové školy Otrokovice
12:10 příjezd prezidenta republiky k Filmovému uzlu Zlín
12:15 prohlídka Filmového uzlu Zlín
12:20 setkání s vedením Filmového uzlu Zlín a odborníky v oblasti filmu
12:55 příjezd do Statutárního města Zlín
13:00 setkání s představiteli města Zlín
13:30 setkání s občany města Zlín
14:05 podpis prezidenta republiky do pamětní knihy města
15:30 tisková konference prezidenta republiky a hejtmana kraje k ukončení návštěvy Zlínského kraje
16:10 rozhovor prezidenta republiky pro Deník / Český rozhlas / Parlamentní listy