Vedení Zlína totiž chce lidem poskytnout zase o něco konkrétnější pohled na nakládání s městskými penězi. Podle členů rady tak navíc plní své programové prohlášení.

„Chceme, aby lidé měli co největší přehled o tom, jak město hospodaří. Seznamy budeme vždy zveřejňovat zpětně po každém kalendářním roce. Několik měsíců trvalo hromadění dat a úprava softwaru, který se o ně stará. Nyní si lidé mohou prohlédnout výdaje za rok 2011, další přehledy už budou zpracované rychleji. K vyhledání budou veškeré údaje s výjimkou osobních údajů soukromých osob. V tomto případě musíme respektovat zákon na ochranu osobních údajů," oznámil náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Novinka je nastavena tak, že pokud například zaplatí město dvě stě tisíc korun za pozemek, na kterém chce stavět cyklostezku, lidé se to na webu dočtou. A to úplně se všemi údaji. Pouze v případě, kdy je příjemcem peněz fyzická osoba, bude jméno vynecháno.

„Je to od města chvályhodné, jen aby to ale k něčemu bylo. Já osobně se na to asi podívám, určitě mě zajímá, komu a za co město platí," svěřil se Roman Vyoral ze Zlína.

Radnice až dosud ucelené seznamy svých investic a výdajů souvisejících s hospodařením nezveřejňovala. Veřejnost informovala pouze o některých.

Krok vedení Zlína okomentoval také právník Petr Leyer z Transparency International. „U veřejných zakázek je podle zákona povinnost postupovat v zadávacím řízení a zveřejňovat informace od 1 milionu korun (3 miliony u stavebních prací).

Snížení limitu na 100 tisíc tedy lze přivítat jako opatření zvyšující průhlednost u zakázek malého rozsahu. Samotné zveřejnění však ještě samo o sobě nezajišťuje dodržení zásad transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace. Je to pouze prostředek, který k tomu může pomoci," vysvětluje Leyer.

Ten si také myslí, že finanční hranice by v některých případech mohla být ještě níž.

„Třeba u dotací nad 50 tisíc. Zde také bude stěžejní množství informací o příjemci prostředků. Obecně platí, že čím více, tím lépe, ale nutno dbát ochrany osobních údajů a obchodních tajemství," dodává expert, podle nějž ovšem nelze opomenout přehlednost a uživatelskou přívětivost plánovaného přehledu, aby v něm mohl běžný občan snadno vyhledávat a potřebné informace získávat.

Leyer navíc dodal, že v plánované novele zákona o obcích se připravuje podobné opatření již povinně a to dokonce pod sankcí neplatnosti smlouvy.