Majitel lyžařského Areálu Josefa Šperky ve Zlíně Michal Cepek: Zlíňané ukázali, že se chtějí bavit 

Zlín - Letošní lyžařská sezona začala ve Zlíně podle majitele svahu Michala Cepka velmi brzy, už 15. prosince. „Od tohoto dne fungujeme prakticky nepřetržitě. Průměrný počet návštěv jsme zatím nepočítali, návštěvnost hodnotíme až na konci sezony," poznamenal provozovatel.

Jak jste zatím se sezonou spokojeni?

I přes jednu počáteční oblevu a proměnlivé teploty ve Zlíně jsme byli schopni udržet sněhovou pokrývku v areálu na minimální výšce 30 cm. Vysokou kvalitou zasněžovací techniky, kterou areál disponuje, jsme schopni zasněžovat při teplotě 3 stupně Celsia, a to v nadmořské výšce 280 m, což je nebývalý unikát.

Kdo k vám nejčastěji jezdí? Jsou to například rodiny s dětmi, nebo lidé, kteří si jdou během dne jen tak zalyžovat a nechce se jim jezdit daleko?

Naší cílovou skupinou jsou převážně rodiny s dětmi, které k nám přijíždějí ze širokého okolí, jako je Luhačovicko, Vsetín, Kroměříž, Uherské Hradiště, Olomouc, Přerov, Prostějov. Díky tomu dochází k velkému nárůstu cestovního ruchu ve Zlíně.

Další skupinou jsou pracující ze Zlína a okolí, jak říkáte, kteří využívají našeho svahu ke sportovní rekreaci o víkendech nebo po práci. Pro okamžitou informovanost zájemců jsme zřídili on line webkameru, kde se naši návštěvníci mohou podívat na povětrnostní podmínky, stav sněhu nebo kolik je momentálně v areálu lyžařů. Je velká výhoda mít lyžařské středisko s dostupností pěti minut od centra Zlína. To je další z důvodů, proč je areál tak hojně navštěvován v odpoledních hodinách.

Jaký je zájem o svah mezi snowboardisty?

O snowpark je velký zájem, ale vzhledem k tomu, že máme jen určitou kapacitu vody v rezervoáru, sněžíme tento rok primárně centrální sjezdovku, dětský park, snowtubing a jako poslední přichází v těchto dnech na řadu i snowpark.

Pořádáte i kurzy lyžování?

Naše lyžařská a snowboardová škola SunKid ski&snb school, která působí v našem areálu, zastřešuje kurzy lyžování, snowboardingu a dětské lyžařské školičky.

Chystáte do jara i zábavné akce? Například maškarní bál na lyžích?

Připravujeme několik akcí na únor a březen. Jako každý rok chystáme dva závody pro veřejnost s názvem O pohár primátora, dále Dětské lyžařské závody, Dětský karneval na sněhu a snowboardové závody. Veškeré informace budou na webu www.svahzlin.cz

V jaké fázi je chystané prodloužení svahu včetně výstavby lanovky?

Vše je ve fázi projednání procesu velká EIA na krajském úřadě odboru životního prostředí. Dále vedeme stavební řízení a v neposlední řadě nám byla v loňském roce přidělena dotace ve výši 35 mil. Kč na stavbu nejdelší horské celoroční bobové dráhy, a to o délce 1620 m. Co se týká stavby lanovky, předpokládáme, že veškerá stavební povolení a stavební řízení by měla proběhnout do konce června. Pokud nedojde ze strany dotčených orgánů k další blokaci stavby, dodržíme termín otevření čtyřsedačkové lanovky na vrchol Barabáše v termínu do 31. prosince 2013.

Máte z letošní sezony i nějaký úsměvný milý příběh?

Po půl roce příprav letošní silvestrovské show, kdy se řada z nás před jejím vypuknutím minimálně dva týdny nevyspala, bylo to nejkrásnější na celé akci vidět odshora až dolů plný svah lidí pozorujících obrovský ohňostroj, který rozzářil oblohu nad Zlínem. Po skončení ohňostroje, který jsme odpálili spolu s primátorem Miroslavem Adámkem, nám malé dítě nadšeně tleskalo, že to byl nejkrásnější ohňostroj. Občané města Zlína svou účastí dali jasně najevo, že mají chuť se bavit, že připravované akce v našem areálu je zajímají, a to nás těší.

Provozovatel areálu: Solím parkoviště, jezdím také rolbou

Stupava - Od brzkého rána do pozdních večerních hodin pracuje v zimních měsících správce stupavského skiareálu pětatřicetiletý Lubomír Orel. K lyžování měl vztah od dětství a chtěl u něj zůstat, proto na přelomu milénia vybudoval v chřibských kopcích na Stupavě středisko, které v roce 2001 zahájilo premiérovou sezonu.

Správce areálu často vstává již před půl šestou ráno, aby mohl začít rolbovat sjezdovku. Kontroluje také, kolik centimetrů nového sněhu přes noc napadlo a zda je potřeba jej rozhrnout.

„Následuje ověření funkčnosti vleků či psaní sněhového zpravodajství na náš web," popisuje Lubomír Orel. Odpoledne většinou vyřizuje administrativní záležitosti a údržbu zařízení. Lítá zrovna tam, kde se něco zadrhává a nefunguje. V 15 hodin je potřeba přerolbovat sjezdovku, nesmí zapomenout ani na návštěvu parkoviště, které je potřeba čas od času posypat. K večeru chystá kanony na zasněžování a plánuje se zaměstnanci směny na další den.

„Za normálního provozu končím v deset večer, ale třeba při startu sezony je člověk v permanenci pořád. Únavu se snažím překonat vidinou, že sezona přece jen není nekonečná a v létě tolik práce není," prozrazuje provozovatel stupavského střediska, který se v teplých měsících věnuje restauraci, dalšímu rozšiřování areálu a prodeji zasněžovací techniky. (lap)

Razula láká na snowtubing a kluziště

Velké Karlovice - Jednou z nejvíce navštěvovaných lokalit Valašska v období zimních radovánek jsou Velké Karlovice na Hornovsacku. Branami zdejších lyžařských areálů každoročně projdou desítky tisíc lidí.

Lyžaři si v obci mohou vybrat mezi několika středisky. Velkému zájmu se těší například skiareál Synot Kyčerka. „Areál se nachází v údolí Pluskovec, asi tři sta metrů od vlakové zastávky Velké Karlovice-zastávka. Parkoviště je uvnitř areálu a pojme přes sto šedesát automobilů," naznačil provozovatel areálu Otto Kořistka.

„Hitem se stal dětský park s pohyblivými koberci. Ostatní mají na výběr mezi čtyřmi tratěmi s modrou a červenou obtížností," pokračoval Kořistka.

Kdo by si chtěl zjistit, jak rychle dokáže projet připravenou trať, může vyzkoušet měřený úsek na sjezdovce číslo pět. „Zájemci se mohou nechat rolbou vyvézt na hřeben Kyčerky a odtud pokračovat na sněžnicích na procházku kolem kapliček s výhledem na karlovické údolí," doplnil Kořistka.

Dalším oblíbeným místem je skiareál Razula, který spravuje turistický Resort Valachy. Kromě obvyklého lyžování na sjezdovkách si návštěvníci mohou vyzkoušet i takzvaný snowtubing.

„Jedná se o jízdu ve speciálních kulatých gumových člunech s úchyty, které vyplňuje bezpečnostní duše," vysvětlila mluvčí Martina Žáčková. Lidé jsou po nastoupení vyvezeni pomocí lana na začátek tři sta metrů dlouhé dráhy. „Dolů po svahu čluny kloužou upraveným sněhovým korytem," pokračovala mluvčí s tím, že v areálu je i kluziště. Skiareál Machůvky nedaleko odtud nabízí zase nejdelší vlek a sjezdovku v kraji. (maf)

Novinka na Trojáku: výuka lidí s hendikepem

Kroměřížsko - V Hostýnských vrších najdou sportovci hned dva lyžařské areály: Skiareál Troják a Ski areál Tesák. V areálu Trojáku jsou svahy pokryty technickým sněhem, díky němuž je lyžování možné mnohdy až do dubna. Například loni se tam lyžovalo až do konce března.

„Měli jsme dostatek sněhu, takže jako jeden z mála areálů v regionu jsme byli schopni zabezpečit provoz po celou sezonu," pochlubila se vedoucí lyžařské a snowboardové školy Yetti ski Lucie Hradilová.

Momentálně je na Trojáku mezi čtyřiceti až sedmdesáti centimetry sněhu. Přímo na místě je možné si vypůjčit lyžařské nebo snowboardové vybavení. V půjčovně je zájemcům k dispozici přes to párů nových lyží nejrůznějších typů a značek. K dostání jsou jak klasické, tak carvingové lyže až po stále oblíbenější snowboardy. Nabízený sortiment je doplněn o prodej lyžařských potřeb, jako jsou brýle, vosky, čepice, lyže, hole, helmy a další.

Letošní novinkou je výuka na monoski pro děti a dospělé s tělesným hendikepem.

„Máme na to speciálně vyškolené instruktory," ujistila Hradilová. Mimo to areál poskytuje například lyžařskou a snowboardovou školu nebo půjčovnu dětských sněžných skútrů. Skiareál Troják je svými podmínkami vhodný pro začátečníky a rodiny s dětmi, ale i pro pokročilé lyžaře.

V bezprostřední blízkosti sjezdovky se nachází parkoviště, které mohou lyžaři využívat zdarma. Nedaleko je také Hotel Troják a Hostinec na Trojáku. O pár kilometrů dál se nachází druhý z areálů: Ski areál Tesák. Na Tesáku se lyžuje ve dvou lokalitách. Svah zvaný Cvičná louka je určený především pro začínající lyžaře. Na svahu je nainstalováno i umělé osvětlení pro večerní lyžování. V provozu je také bufet s posezením a sociálním zařízením. Areál Kyčera se třemi různě náročnými svahy je vhodný spíše pro zkušenější.

„Na Cvičné louce je momentálně padesát centimetrů technického a přírodního sněhu. Pro začínající lyžaře jsou tedy výtečné podmínky," míní Jana Odvršová ze Ski areálu Tesák.

Svah Kyčera funguje zatím jen přes víkend. Na Tesáku je také možnost zapůjčení lyžařského vybavení.

„Je k dispozici veškeré vybavení: lyže, snowboardy, boty i hole," vyjmenovala Odvršová. Ubytování je možné přímo tam nebo třeba v blízkých Rajnochovicích.(lič)