Lidé z regionu ho mají možnost vidět každoročně na vyhlášeném valašskoklobouckém jarmeku, kde vaří s dalšími myslivci dvě stě litrů zvěřinového, konkrétně srnčího guláše. Jejich stánek obejde málokdo.

„Na to, abychom připravili takové množství guláše, potřebujeme skolit minimálně šest kusů srnčí zvěře. Guláš děláme jen z tohoto masa, jelikož zvěřina je nejkvalitnější a nejlepší," vysvětluje Fojtík.

I když mají svoji kuchařku, která jim guláš vaří, jejich práce skolením nekončí. Myslivci musejí maso nachystat, vykostit a nakrájet.

„Srnčí si musíme zaopatřit už v průběhu léta. Potom maso zachladíme, zamrazíme a následně zpracujeme. Prostory máme v našem mysliveckém sdružení," doplňuje Fojtík.

„Kromě masa většinou spotřebujeme čtyřicet kusů kilových chlebů a pět kilo cibule," vypočítává myslivec. „Myslím, že bychom prodali i víc, ale vzhledem k náročnosti přípravy to není v našich silách," přiznává. Když je ale dobrý kolektiv, tak je to všechno mnohem jednodušší, dodává.

Myslivci byli minulý rok na jarmeku popáté. Podle Fojtíka zatím nikdy žádný guláš nezbyl.

U myslivců v Nedašově Lhotě dělá Libor Fojtík hospodáře. Jak sám říká, práce není málo musí evidovat ulovenou zvěř i plánovat lovy. Na starosti má i další „papírování" a v neposlední řadě velkou zodpovědnost.

Koníčku, jako je myslivost, je potřeba se věnovat v rámci sdružení každý den postarat se o zvěř, myslivecká zařízení, přikrmování.

„Nejvíce jsme vytížení na podzim, protože připravujeme lovecké akce naháňky. Zvěř je na Valašsku docela přemnožená, hlavně vysoká zvěř," připomněl myslivec.

Myslivecké sdružení v Nedašově Lhotě má přibližně osmnáct členů, ale funguje prý tak polovina.

„Stíhám to zároveň s prací, ale bohužel je to někdy na úkor práce a rodiny. Ale je to pro mne obrovská vášeň," nezastírá Libor Fojtík. Jako tesař pracuje se dřevem, což má podle něj k myslivosti hodně blízko.

Libor FOJTÍK

  • myslivec z Nedašovy Lhoty
  • Věk: 37 let
  • O mojí činnosti: Myslivost není jen o lovu.
  • Oblíbený citát/ životní motto: Bez práce nejsou koláče.
  • Záliby a koníčky: Myslivost zabere tolik času, že na koníčky už nezbývá čas.
  • Můj sen: Ulovit osmnácteráka jelena.

DENISA SPURNÁ