Přesto jsou sklady stále přizpůsobeny a kolaudovány k tomu, aby v nich mohla být prováděna manipulace a skladování vojenského materiálu a munice. Podle starosty Vlachovic Zdeňka Hověžáka se tak může stát, že se munice do vrbětických skladů vrátí.

Zmínil, že stát chce prostřednictvím Státního podniku Vojenské lesy a statky ČR směnou získat celý areál do svého vlastnictví. Proto je podle něj pravděpodobné, že se ve Vrběticích znovu bude manipulovat se zbraněmi a municí.

„Přesto, že se politici vyjadřovali shodně v tom, že už tady nikdy žádná munice nebude, tak se toho trochu obávám," naznačil starosta Hověžák.

Podle něj jsou sklady dosud nerekolaudovány, takže v nich stále může být prováděna manipulace a uskladnění munice a vojenského materiálu. „A když je bude pořád provozovat Vojenský technický ústav – přece jen je to vojenský výzkumný takže jejich práce je zaměřena na munici a vojenský materiál," myslí si starosta.

S tím ale nesouhlasí ministerstvo obrany. Potvrdilo slovy mluvčího Petra Medka, že areál skutečně zůstane v rukou státu. Státní podnik Vojenské lesy a statky ČR dostal za úkol dojednat se současnými soukromými vlastníky pozemků jejich odkoupení. „Cílem je zcelit vlastnictví v celém areálu uvnitř oplocené části," vysvětlil důvod Petr Medek. Podle něj Státní podnik VLS ČR již odeslal výzvy k jednání vlastníkům pozemků, Ministerstvo obrany pak bude na podzim ministrům předkládat informaci o stavu výkupů pozemků.

„Tři sklady zůstanou v hospodaření státního podniku VTÚ, který je bude využívat pro potřeby výzkumu a zkušebnictví v oblasti munice," nastínil plány Ministerstva obrany mluvčí Petr Medek.

K tomu podle něj ministerstvo uvažuje, že v areálu, který budou mít v hospodaření VLS ČR, se jako o možné variantě využití uvažuje o cvičném polygonu pro bezpilotní prostředky nebo o oboře. „Konečná varianta se ale bude řešit až po zcelení pozemků," dodal Petr Medek.

Starosta Zdeněk Hověžák ale na druhou stranu upozorňoval na to, že stát následně může rozprodávat budovy areálu jako nepotřebný vojenský materiál. „Řeknou: nemáme na jejich provozování finance a pro areál, který nás zatěžuje jako takový nemáme využití, tak ho dáme k prodeji," nastínil scénář jedné z možných variant vlachovický starosta.

Vážnost jeho slovům dodává i fakt, že Ministerstvo obrany připravuje odprodej dalšího muničního skladu v Babicích ve Středočeském kraji.

„Pokud by k tomu došlo, určitě bychom o vrbětické sklady měli zájem," uvedl na dotaz Deníku právník společnosti Imex Goup Radek Ondruš. Právě v jejich pronajatých skladech došlo ke dvou explozím.

Sklady ve Vrběticích jsou určeny pro vojenský materiál

Podle něj jsou vrbětické sklady umístěny bezpečně, a jsou uzpůsobeny právě pro vojenský materiál a munici a manipulaci s nimi. „V celé ČR mnoho takových skladů není a Armáda ČR snad kromě Květné mnoho dál na výběr nemá," naznačil Radek Ondruš.

„Zrušit vrbětické sklady pro munici znamená, že se může dostat do měst, celý areál je tak důležitý pro obranu státu," varuje právník.

Naproti tomu další společnost, která s vojenským materiálem obchoduje a která měla pronajaty sklady ve Vrběticích, o možnosti, že by vrátila munici zpět, ani neuvažuje.

„Na tuto spekulaci nebudeme ani reagovat," ohradil se důrazně mluvčí společnosti Excalibur Army Andrej Čírtek. Prozradil, že jejich společnost získala novou kapacitu pro uskladnění munice. „Je nepředstavitelné, že bychom se v tuhle chvíli chtěli vrátit," uvedl Andrej Čírtek.

Místní o skladování výbušnin nestojí

Tuto možnost si nedovedou představit ani místní, těžce výbuchy a jejich následky zkoušení obyvatelé Vlachovic-Vrbětic a přilehlých obcí. „Cože? To nemyslíte vážně, že by tady mohla zase být munice. Tohle bychom si už nenechali," uvedla mladá žena Michaela Sousedíková.

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku předloni v říjnu a listopadu vybuchly dva sklady s municí. Při první explozi zahynuli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Kauza skladování údajně zakázaných výbušnin s explozemi ve Vrběticích nesouvisí, miny byly nalezeny při kontrole až v prosinci roku 2014.