Přestože jde zatím jen o návrh, lidé se děsí již teď. „No to je strašné," zhrozila se Jana Procházková, maminka dvou studentů, kteří dojíždějí na střední školu do krajského města z Dobrkovic. „Měsíčně by nás rozhodnutí státních úředníků stálo plus minus dva tisíce korun," uvedla nazlobeně.

Ministerstvo dopravy vysvětluje svůj nesociální krok tím, že vstupem soukromých dopravců na železnici přichází stát ročně o 236 milionů korun. Právě proto již v loňském roce přestaly existovat dotace na seniorské jízdné. Dopravci slevy pro seniory ale přesto ponechali. Pokud nové omezení týkající se studentů a žáků vejde v platnost, a to již od 1. července letošního roku, zdá se, že většina regionálních dopravců slevy zachová, často na úkor vlastních zisků.

„Přestože se jedná o opatření, které bude určitě vůči řadě obyvatel asociální, i nadále bude Student Agency a RegioJet slevy studentům a dětem poskytovat a to ze svého," uvedl Aleš Ondrůj, ředitel komunikace skupiny Student Agency.

Koho se stop dotacím dotkne nejvíce, jsou České dráhy, tvrdí ale, že samotní cestující by ve finále nic poznat neměli. „Pro studenty nyní připravujeme vlastní nabídku slev, která by od 1. července vstoupila v platnost," ujistil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Slevy se budou týkat i seniorů, pro které mají dráhy vlastní nabídky zlevněného jízdného už nyní. Regionální dopravci ve Zlínském kraji neskrývají obavy z nového ministerského opatření již nyní. Každý se s možnou změnou plánuje vypořádat jinak, někteří ještě nemají úplně jasno. V jednom se však shodnou poslední nadějí je Zlínský kraj.

Největší dopravce v kraji ČSAD Vsetín by v případě konce dotací a bez následné pomoci kraje slevy musel zrušit.

„Naše společnost má uzavřenu smlouvu s krajem včetně dorovnání ztrát, které nám kvůli poskytování slev vzniknou. Jestliže nám bude kraj hradit tyto dotace, slevy na jízdném ve Zlínském kraji budou platit nadále. Pokud však kraj nebude dorovnání dotovat, slevy neudržíme," objasňuje ředitel autobusové dopravy ČSAD Vsetín Oldřich Holubář.

Slovácký autobusový dopravce ČSAD Uherské Hradiště zatím ještě nemá jasno, jak se zvýhodněným jízdným pro studenty a žáky případně dál naloží. „Pokud nebudeme mít dotace z kraje, budeme samozřejmě přemýšlet o tom, jak se slevami pro žáky a studenty dál," sdělil Ivan Kallus, náměstek pro osobní dopravu. Podle něj je pouze jasné, že slevy dopravce udrží do konce letošního roku.

To společnost KRODOS Bus Kroměříž hlavně nechce o tuto skupinu cestujících přijít. Ale jak toho dosáhnout bez dotací, zatím ještě neví.

„Budeme se muset přizpůsobit situaci a strategicky na ni reagovat. Jedná se o citlivou oblast, neboť žáci a studenti tvoří významnou část našich cestujících a rozhodně o ně nechceme přijít," zdůraznil náměstek ředitele pro osobní dopravu společnosti KRODOS Bus Kroměříž Vladimír Dostál. Podle něj bude společnost v tomto případě závislá na dohodě se Zlínským krajem, který dotace proplácí.

Ten slibuje, že pro zachování současného stavu udělá maximum. „Budeme dělat vše pro to, aby proplácení slev pokračovalo i nadále," přislíbil náměstek hejtmana Ivan Mařák. Jak se ale situace bude vyvíjet, si netroufl odhadnout. Nicméně už přešlo od slov k činům, a protože je tento problém palčivý pro všechny kraje, jejich představitelé táhnou za jeden provaz.

Připomínky krajů leží na ministerstvu

„Proto už také Asociace krajů České republiky (AKČR) podala připomínky k připravovanému návrhu," potvrdil Jaroslav Kučera, krajský radní pro dopravu.

Vše je nyní tedy v rukou ministerstva dopravy. „Připomínky, které nám předložila Komise Rady AKČR pro dopravu, bereme v úvahu a samozřejmě je vypořádáme," prozradil mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Zároveň také řekl, že tento návrh dále zpracovávají a předloží jej vládě. Pokud projde celým legislativním procesem, platit by měl od 1. července.

Jediný dopravce, kterého se případná změna netýká, je Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. „Stát nám slevy nařizuje, ale neplatí nám je. Dopravní podnik financuje jeho zřizovatel, město Zlín," vysvětlil ředitel společnosti Josef Kocháň.

Pro cestující se tak podle něj vůbec nic nezmění.