Vedení města v současné době pouze dolaďuje detaily výzvy. „Jednáme už jen o tom, kdy to bude zveřejněno, jaké budou termíny pro podání nabídek zájemců o realizaci projektů garáží a podobné technické věci,“ upřesnil náměstek zlínské primátorky pro oblast dopravy Miroslav Šenkýř (ODS).

Lokalit na sídlištích Jižní Svahy, Malenovice a Kúty, kde by mohla podzemní parkoviště vzniknout, je několik. „Vybrali jsme jich zhruba deset. Nejradši bychom garáže postavili v okolí ulic Česká, Moravská a Slezská, kde je situace nejpalčivější, tam je ovšem prostoru pro budování nejméně,“ postěžoval si.
První objekty by mohly začít vznikat ještě před koncem letošního roku. Nabídnout by měly od 20 do 120 stání. Podle Šenkýře by bylo ideální, kdyby přibylo pět stovek míst.

Město nabízí investorům bezplatnou výpůjčku pozemků na dobu stavby. „Jedná se taky o to, aby na sídlištích nevznikaly soukromé oplocené parcely, aby pozemky nad garážemi zůstaly ve vlastnictví města, a tedy veřejně přístupné,“ doplnil Šenkýř. Objekt bude patřit soukromníkovi, který ovšem musí zpracovat projekt podle podmínek útvaru hlavního architekta zlínského magistrátu.

Kolik nabídek na stavbu parkovišť nakonec radnice dostane, se však zatím nedá odhadnout. „Pro investora je ale tato nabídka rozhodně zajímavá,“ naznačil krajský předseda Sdružení podnikatelů Rudolf Chmelař už na začátku května při první zmínce o možném zbudování garáží.