Nejprestižnější Cenu Grand Prix architekta Pavla Nováka získala rekonstrukce budovy číslo 23 ve zlínském svitovském areálu. Porotci z řad architektů a stavitelů hodnotili ještě dalších čtyřiatřicet vloni realizovaných staveb, opravené Podnikatelské inovační centrum je však podle nich nejlepší.

„Rekonstrukce původního skeletového systému, který Baťa používal pro tovární budovy, občanské a obytné stavby ve svém výsledku působí elegantně a čistě,“ chválila předsedkyně poroty a hlavní architektka města Zlína Dagmar Nová.

Ocenění Grand Prix bylo po zlínském architektu Pavlu Novákovi pojmenované teprve letos, i když samotnou soutěž o stavbu roku vyhlásili pořadatelé už popáté.

Poprvé udělil letos cenu i hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš, a to zvonici na Soláni. „Má nejen architektonickou hodnotu. Pomáhá vytvářet novou podobu karlovických kopců a je turistickou atraktivitou. Dotváří také neopakovatelnou atmosféru místa,“ míní hejtman.

Letos se do soutěže zapojilo zatím nejvíce přihlašovatelů v její pětileté historii. „Poprvé máme obsazenu i kategorii rodinných domů, novinkou je kategorie realizace rozvojových projektů měst a obcí,“ upozornil předseda krajské společnosti Svazu podnikatelů ve stavebnictví Petr Mikulec s tím, že třeba vloni hodnotili 16 stavebních počinů oproti letošním pětatřiceti. Cenu novinářů získala hala Yucatan ve Zlíně-Lešné. Nejlepší stavbou občanské vybavenosti je podle poroty rekonstrukce Malé scény ve Zlíně.