Na to nyní zareagoval vedoucí průzkumu. "To je nesmysl, pracovali jsme za provozu stavebních prací, a vůbec jsme se snažili druhé straně maximálně vyjít vstříc," odmítl takové výroky Jiří Kohoutek z Ústavu archeologické a památkové péče Brno.

Na vině neshody?

Hlavním důvodem změny termínu otevření obchodního a zábavního centra z listopadu 2007 na březen 2008 byly neshody investora, společnosti REIN Holding, s firmou, která měla postavení centra na starost. "Výměna generálního dodavatele byla tou nejzásadnější příčinou zdržení," připustil manažer Kratochvíl. Stále však trvá na tom, že také archeologové měli na prodlení svůj podíl. "Chtěli nám vyhovět a nebyli tam dlouho, ovšem i týdenní přestávka znamenala problém. Teď bude centrum dokončeno až v únoru, takže nestihneme plánované otevření před Vánoci, ale až na jaře příštího roku," stěžoval si Kratochvíl. Jaký vliv na to mohl mít archeologický průzkum, však nechápe Helena Stündlová ze zlínského stavebního odboru. "Pokud vím, tak byl prováděn právě v proluce způsobené změnou dodavatelské firmy," míní vedoucí stavebně správního oddělení, které budování centra povolilo.

S tím souhlasí i archeolog Kohoutek, jenž výzkum na místě prováděl. "Nejdřív jsme dělali několik dní za provozu a pak asi týden na investorem vyhrazeném místě, které v tu dobu nebylo z hlediska pokračování prací na Zlatém jablku důležité. Navíc jsme začali ve chvíli, kdy skončila s prací ta původní stavební společnost, a odcházeli jsme, když nastoupila nová," vysvětloval postup zkoumání.

Dodržení termínů záviselo a ještě bude záviset především na vztazích REIN Holdingu a firmy, která provádí samotnou konstrukci centra. Původní OHL ŽS z Brna by mohl nahradit jihlavský PSJ holding. "Zatím jednáme o dalším postupu prací," potvrdil mluvčí PSJ Miroslav Fuks.