„Dělají z nás hlupáky,“ zlobí se dělníci.

„Je to málo, dělají z nás pitomce,“ zlobili se stávkující.

U dělníků došlo k navýšení o sedm procent, u technicko-hospodářských pracovníků o necelá tři procenta. V pražském a zlínském závodě Mitas zvýšil mzdy zpětně od ledna. Odboráři o této nabídce věděli, ale snaží se vyjednat více. Proto došlo až na stávku.

„Chceme dosáhnout zvýšení tarifní mzdy o pět tisíc korun měsíčně během následujících dvou let,“ vysvětlil za odbory Vladislav Jandásek.

V reálu by se mělo jednat o zhruba 30 korun na hodinu.

Dopravní nehoda. Ilustrační foto.
Chlapec bez rozhlédnutí vběhl do cesty. Srazilo ho auto

„Došlo ke směšnému navýšení, je to nedostačující, navíc to oznámili účelově právě dnes,“ doplnil Jandásek.

„Máme naprosto směšné mzdy, nechápu, proč to vedení nechalo dojít tak daleko, však o dělníky je všude nouze, když odejdeme jinam, tak Mitas zkrachuje,“ varovali stávkující.

Do stávky se jich zapojila drtivá většina – z celkových sedmiset lidí přišlo před budovu zlínského závodu vyjádřit svůj názor na pětset lidí.

Mitas je významným výrobcem zemědělských a průmyslových pneumatik. Stávková pohotovost platila v podniku déle než měsíc. Samotná stávka proběhla ve Zlíně v úterý odpoledne a zapojily se do ní téměř všechny provozy.

V rámci mítinku podpořil stávkující také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Další jednání vedení společnosti a odborů je naplánováno na 20. dubna.

Přípravy na kabelkový veletrh 2017 ve Zlíně.
Originalita a pomoc potřebným – Kabelkový veletrh vás nadchne!

MARCELA KANIOVÁ