Zlínský kraj už v rámci kotlíkových dotací žadatelům vyplatil 23,8 milionu korun.

„Jsem zvědavý, jestli to opravdu bude úspornější, což ukáže až zima," těší se například starosta Březnice Josef Hutěčka, který využil kotlíkových dotací a v minulých dnech v jeho domě dokončili instalaci nového tepelného čerpadla. Starý neekologický kotel na uhlí a dřevo tak mohl odstranit, čímž mu odpadla řada starostí.

„Musel jsem každým rokem shánět zavčas uhlí a přenášet jej do sklepa. Navíc ve dne i v noci musíte chodit přiložit do kotle, což člověk potom zrovna dvakrát nevoní," líčí s úsměvem ještě nedávné strasti s topením Josef Hutěčka. Starý kotel už odřezali a práce zadokumentovali.

Například ve Žlutavě si podala žádost o kotlíkové dotace zhruba dvacítka tamních domácností, osmnáct jich uspělo.

„Hodně mě to těší. Když výzva na kotlíkové dotace byla vyhlášena, přál jsem si, aby alespoň pět zdejších komínů přestalo konečně dýmit a my tu měli lepší ovzduší. Přání se mi splnilo vícenásobně," těší starostu obce Stanislava Koláře.

Zlínský kraj plánuje rozdělit mezi žadatele ještě zhruba 30 milionů korun.

Peníze je možné získat na obnovitelné zdroje, tedy na tepelná čerpadla a kotle na biomasu.

„Vyhlášení výzvy se předpokládá na přelomu letošního a příštího roku. Nyní probíhá vyúčtování a vyplácení dotací žadatelům, kteří uspěli v první krajem vyhlašované výzvě," informuje mluvčí Zlínského kraje Renata Janečková.

Od 25. ledna do 3. února letošního roku bylo přijato celkem 1289 žádostí o podporu.

„Po jejich kontrole, doplnění a vyhodnocení bylo doporučeno k podpoře 1245 žádostí, a to v celkové částce 148,1 milionu korun. Smlouvy byly uzavřeny s 1229 žadateli, 16 z nich nakonec dotaci nevyužilo," dodává mluvčí.

Martin Kobzáň, vedoucí odboru řízení dotačních programů Krajského úřadu Zlínského kraje, apeluje na úspěšné žadatele, aby neotáleli s vyúčtováním dotace a obraceli se na úřad hned, jak budou mít k dispozici všechny potřebné doklady.