VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Středa bez masa. Postnímu dni se přizpůsobují i jídelny

Zlínsko – Bezmasá polévka a hlavní chod. Tak každým rokem vždy na Popeleční středu vypadá jídelníček Antonína Jonáška z Tlumačova. I ten letošní středeční bude u něj stejný.

17.2.2015 4
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Jiřina Dousková

„Na snídani piji čaj, v poledne si dám normální oběd, ne nějak extra vydatný. Co to bude tentokrát, ještě nevím, třeba si doma uděláme bramborové šlejšky s mákem. K večeři si pak dám zase jen čaj," říká osmačtyřicetiletý Antonín Jonášek.

Den přísného půstu na Popeleční středu dodržuje už celou řadu let, nezapomněl na něj ani na vysoké škole či vojně. „Člověk ovšem na jídlo po celý den myslí. Přiznávám, že i já. Důležité však je, aby z toho neměl dotyčný vnitřní trauma. Já se hlad snažím zahánět dostatkem tekutin," přiznává Antonín Jonášek.

Jeho osmdesátiletá maminka půst od masa drží také. „Jí sice častěji, ne vydatné jedno jídlo denně, jak by tomu mělo být na Popeleční středu, přesto jí jídlo bez masa nechybí," dodal.

V jídelnách či restauracích na Zlínsku se lidem dodržujícím půst snaží vycházet vstříc. Například v Jídelně Plhák o bezmasá jídla na Popeleční středu mají lidé rok od roku větší zájem.

„Zájemců je asi polovina ze všech našich zákazníků, tedy přibližně pět set lidí. Ptají se hodně, co v ten den budeme vařit," podotýká Jan Plhák. Kuchaři pro své strávníky připraví polévku zelňačku, jako hlavní jídlo smažené filety, brambory a zeleninový salát. Coby druhé dušenou čočku se dvěma vejci a chlebem.

Vstříc strávníkům vycházejí také v Jídelně JaN penzion Fryšták. Jedno ze dvou jídel připraví bezmasé, konkrétně budou dukátové buchtičky s krémem. „Jídelníček jsme přizpůsobili, jelikož hlavně starší lidé tradici půstu dodržují. Pro bezmasou, sladkou verzi oběda je ovšem minimálně půlka našich klientů," podotýká provozovatel Jaromír Němec.

Den přísného půstu dodržuje například i Ludmila Fišerová z Fryštáku, která ve fryštácké jídelně často obědvá. „Zříkáme se všeho požitkářského. Ne že bychom drželi dietu, ale na Popeleční středu nejíme maso. V ten den se nepije ani nic alkoholického či jiného, co máme rádi," podotýká.

Zajít si na bezmasý oběd mohou lidé třeba i do otrokovické Restaurace Maxima. „Bereme ohledy na tyto svátky a snažíme se jim přizpůsobovat také menu. Na středu jsme proto do něj zařadili dukátové buchtičky s vanilkovým krémem," konstatoval tamní kuchař Pavel Janík.

Jídelníček se snaží přizpůsobovat také některé školy. Třeba vedoucí v otrokovické Základní škole Mánesova Anna Vičánková zařazuje do nabídky jedno bezmasé jídlo. „O půstu vím, proto dávám dětem možnost vybrat si," vysvětluje Anna Vičánková. 

Připravte si na stůl končinové koblihy

Na přípravu: 60 dkg polohrubé mouky, 9 dkg cukru, 4 dkg kvasnic, 10 dkg rozpuštěného másla, 2 žloutky, 3 lžíce rumu, 0,25 l vlažného mléka, malá lžička soli

Postup: Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Po jeho vzejití přidáme mouku, žloutky, máslo, rum a sůl. Vytvoříme hladké těsto, které necháme asi jednu hodinu kynout.

Po vykynutí rozválíme na pás asi 12 centimetrů široký a 0,5 centimetru vysoký. Na spodní okraj si lehce vyznačíme kulatým vykrajovátkem kroužky, do nich dáme povidla a horním okrajem přeložíme. Vykrájíme koblížky, na pomoučeném plechu je v teple necháme ještě chvíli kynout. Zbytky těsta znovu zpracujeme a opět vykrájíme.

Nakynutý koblih promáčkneme uprostřed zlehka prstem a dáme smažit do rozehřátého oleje promáčknutým dole. Z jedné strany smažíme pod pokličkou, dokud koblížek nezrůžoví. Pak obrátíme a dosmažíme odkryté. První koblížek mírně roztrhněte, abyste se přesvědčili, že je dobře prosmažený.

Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš

Popeleční středa je v římskokatolickém liturgickém kalendáři první den postní doby. Letos vychází na 18. února. Následuje čtyřicetidenní půst spolu se šesti nedělemi. Ty se do postní doby nezapočítávají, poněvadž se za postní dny nepovažují. Z časového hlediska tedy Popeleční středa připadá na 46. den před Velikonoční nedělí. Pro každý rok platí jiné datum Velikonoc, což ovlivňuje i stanovení data Popeleční středy. V kostelech také kněží udělují lidem na čelo takzvaný popelec doprovázený slovy: Čiňte pokání a věřte evangeliu nebo Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš.

Autor: Jarmila Kuncová

17.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dělníci v Otrokovicích opravují chodník v části Trávníky, který je ve směru příjezdu od Kauflandu. Stávající dlažbu kompletně odstraňují.
5

Starý chodník byl už celý zničený, konečně ho opravují

Balóny nad Olomoucí.
46

FOTO, VIDEO: Balonová show ozdobila nebe nad Olomoucí. Podívejte se

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Zoo se raduje z dalších mláďat

Chovatelé ve zlínské zoo mají další důvod k radosti. Početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata.

Pamětník Jiskry Otrokovice v první lize. Byl to malý zázrak, vzpomíná Gajdůšek

Už jsou v zapomnění. Většina z nich ani nežije. Byli to přitom oni, kdo před 53 lety do Otrokovic přinesli slávu. Na malém stadionku se na škváře kopala první liga. V sezoně 1964/1965 jezdily do míst současného moderního sportovního areálu na Baťově hvězdy tehdejší doby Tomáš Pospíchal, Andrej Kvašňák, Josef Masopust nebo Ivo Viktor.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení