„Nápor zákazníků jsme očekávali a připravili jsme se na něj,“ uvedla prodavačka vobchodě sdárkovým zbožím a keramikou vcentru Zlína Renata Válová. „Místo jedné dnes pracujeme dvě,“ upřesnila. Tržby za víkend budou podle ní skoro stejně vysoké, jako za poslední týden dohromady.

Příliv zákazníků si pochvalovala iprodavačka zobchodu se značkovým oblečením na Čepkově Romana Blažková. „Nejvíce se prodává dětské oblečení, spodní prádlo pro ženy, trička, svetry a různé doplňky,“ prozradila.

Spoustu práce měl ipersonál supermarketů. „Lidé se začali zásobovat potravinami na Vánoce. Kupují třeba brambory na salát, exotické ovoce, někdo ještě iposlední ingredience na pečení cukroví. Dobře se prodává idražší alkohol. Neustále běháme a doplňujeme regály,“ řekla prodavačka zAlbertu ve Zlíně Jana Koukalová. „Lidé kupují mnohonásobně více věcí než normálně a neváhají si připlatit za dražší zboží. Na tržbách to půjde určitě výrazně poznat,“ dodala.

To potvrdila imluvčí řetězce Tesco Jana Matoušová. „Návštěvnost prodejen, včetně té ve Zlíně, se zvedla oněkolik desítek procent. Hitem Vánoc jsou plazmové a LCD televize. Jejich prodej vposledních dnech vzrost až sedminásobně,“ uvedla. Podobně jsou na tom prý také satelitní navigace do aut a MP3 přehrávače.

Do ulic včera vyrazil iTomáš Pintner ze Zlína. „Obrnil jsem se trpělivostí, sdavy lidí jsem počítal. Co jsem se ptal mezi známými, všichni nechávají vánoční nákupy na poslední týden před svátky,“ svěřil se. „Předem jsem vymyslel, co komu koupím, takže naštěstí nemusím po obchodech bloumat a hledat. Prostě vezmu ty věci a jdu,“ řekl.

Své tipy na dárky prozradit nechtěl. „Moji blízcí by si to třeba přečetli a pak by nebyli překvapení,“ zasmál se. Nakupovat šla iEva Maňasová ze Zlína. „Ani jsem si neuvědomila, že je stříbná neděle. Avlastně je mi to jedno. Nakupuji většinou vsupermarketech a tam je vneděli otevřeno normálně,“ řekla.