„S výsledkem jsme maximálně spokojení. O medailové příčky jsme se chtěli poprat a úkol jsme splnili,“ pochvaloval si Tarabus. Méně radosti už panovalo nad předvedeným výkonem. Zlínskému soutěžákovi totiž třetí příčka spadla do klína tak trochu sama.

Zkušený Václav Pech, jenž měl na Tarabuse v průběhu druhé etapy vcelku bezpečný náskok, na 12. rychlostní zkoušce ulomil kolo a musel odstoupit.

„My jsme se chtěli Vencovi co nejvíc přiblížit, ale příliš se nám to nedařilo. Tento problém se nakonec vyřešil po Vencově chybě sám, aniž bychom vyvinuli příliš velké úsilí. Pak už to nebylo těžké udržet,“ přiznal 35letý pilot.

Ten měl manko na první trojici již po první etapě a jen zlepšený výkon mu dával do druhého dne naději na reálný boj o bronz. „Bohužel hned v první sobotní rundě jsme trefili betonový sloupek a museli jsme zpomalit, abychom zjistili, jestli je auto v pořádku. Kupodivu se mu nic nestalo, ale naše ztráta z prvního dne se ještě prohloubila,“ prozradil Tarabus.

Bylo by však chybou tvrdit, že zlínský soutěžák odjel na Šumavě špatný závod. Naopak. Stejně jako na Valašce se držel v určitém odstupu za Kopeckým, Krestou a Pechem a vzhledem k rozložení sil si od začátku čtvrtou pozici bezpečně hlídal. Trpělivost a lehký tlak na Pecha se mu nakonec vyplatily a poprvé od předloňské soutěže v Příbrami vystoupal ve velkém mistráku na stupně vítězů.

„Celkové hodnocení bude určitě pozitivní. Jezdecky jsme se ve druhé etapě zlepšili a mírné rozpaky z prvního dne se podařilo zažehnat. Osobně jsem věřil, že nás odstup na nejlepší bude o něco menší, ale kluci jeli opravdu výborně a pořád je před námi ještě hodně práce, než se jim začneme trochu víc přibližovat,“ doplnil pilot vozu Škoda Fabia S2000.

Před dalším pokračováním Mezinárodního mistrovství České republiky v Českém Krumlově se představí Tarabus začátkem května na nedaleké Kopné, kde se uskuteční třetí díl domácího šampionátu ve sprintech.