„Tak, pane prezidente, jdete dolů ze stěny. Nezasloužíte si tady být, za to, co jste udělal. Vaši fotografii tady nechci," komentoval starosta Březnice Josef Hutěčka situaci, když ve své pracovně v pondělí sundával portrét Václava Klause ze stěny a ukládal jej do nízké skříňky. „A tam zůstanete nadobro," dodal, když skříňku zavíral.

Prý ztratil právo být prezident slušných

Starosta Březnice se tak přidal k hromadné protestní akci, kterou vyvolali starosta Želechovic nad Dřevnicí Michal Špendlík a starosta Vysokého Pole Josef Zicha.

„Prezidentův portrét má dokreslit důstojnou atmosféru místa. Má být vzorem pro děti, které se ve školách učí základům morálky a dobrým mravům. Ovšem Klaus svým rozhodnutím udělit velkorysou amnestii mezi jinými i tunelářům, korupčníkům a podvodníkům, ztratil morální právo být prezidentem slušných a poctivých lidí," vysvětlil Zicha.

Společně se Špendlíkem vyzvali k sundání Klausova portrétu kromě starostů i ředitele škol a nabádá k tomu i další instituce. „Uvítáme starosty či ředitele jakýchkoliv názorů a z jakýchkoliv stran, kteří nás podpoří. Jen tak máme možnost dát prezidentovi najevo, že nám jeho svévolná akce velmi vadí. Věříme, že podobný názor má více lidí, a že nás v tom nenechají," dodali oba starostové.

Představitelé několika obcí převážně na Zlínsku se okamžitě přidali. Fotka prezidenta už nevisí na úřadech v Drnovicích, Sehradicích, Litenčicích, Pozděchově, Prlově, Suché Lozi, Újezdě, Jasenné či ve Vlachově Lhotě.

Dvě největší města okresu Zlín se nepřidají. „Vedení našeho města a ani naše základní a mateřské školy se k protestu nepřipojí," sdělili shodně jak mluvčí Otrokovic Lenka Krupková, tak mluvčí radnice ve Zlíně Zdeněk Dvořák.

Zda fotka Václava Klause zůstane či nezůstane na stěně obecního úřadu v Tečovicích, zvažuje tamní starosta Jaromír Doležal. „S amnestií stejně jako kolegové nesouhlasím, toto si ale ještě rozmyslím. Řešit by se to podle mě mělo ještě i jinak a jinde, takže nevím, zda fotku sundám nebo ne," polemizoval v pondělí odpoledne starosta.

Podobného názoru byl Zlínským deníkem náhodně oslovený František Škubal z Březnice. „Podle mě sundání té fotky ničemu příliš nepomůže. Raději by měli starostové jednat, bojovat s tím pořádně mediálně," zhodnotil.

Řadu lidí napadá, zda je vůbec legální fotku prezidenta republiky ze stěny veřejné místnosti sundat. Podle zjištění Deníku to žádnému zákonu či vyhlášce neodporuje.

„Existuje pouze zákon o státních symbolech, který ale o fotografiích a zobrazení hlavy státu nehovoří," říká mluvčí Ministerstva vnitra ČR Vladimír Řepka.

„Umístění obrazu prezidenta ve třídách je pouze výraz tradice a úcty k hlavě státu. Žádný zákon ani vyhláška to neupravuje," dodává k fotografiím ve školních třídách za Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Patrik Kubas.