Celkem 414 256 akcií za kupní cenu 4 142,56 koruny a postoupení pohledávek po skupině Svit za šest miliard by mělo město získat za 180 milionů korun. „Když je koupíme, nezískáme tím majetek, ale zástavní práva na nemovitostech, které má ekonomická skupina Svit v majetku.

Cesta je komplikovaná, nejistá a riskantní, ale musíme jí jít,“ řekl zastupitelům před hlasováním náměstek primátorky Martin Janečka. Dodal, že spolu s krajem už zástupci města podepsali deklaraci o společném zájmu v areálu a také to, že město samotné by nezvládlo financovat nákup akcií a pohledávek od hlavního věřitele Svitu, kterým je Česká konsolidační agentura. Potřebuje pro to partnery v podobě kraje a podnikatelů.

Zlín by se spolu s nimi stal hlavním věřitelem velké části nemovitostí a infrastruktury ve svitovském areálu. Podle Janečky i po odhlasování záměru koupě musí být splněných ještě mnoho podmínek pro to, aby mohla být bývalá továrna plnohodnotnou částí města. „

O samotném nákupu budou znovu rozhodovat zastupitelé. Musíme vyřešit řadu problémů, například získat součinnost se Svitem, dosáhnout zrušení konkurzu na společnost Konty a najít partnery, kteří se budou podílet na financování nákupu. Bez toho do transakce nepůjdeme,“ zmínil Janečka s tím, že v ideálním případě by se město mohlo k majetku dostat už v polovině příštího roku.

Přečtěte si také:

Zastupitelstvo rozhodne, jestli vykoupí akci Svitu

Svitovský areál dostal konečně šanci

Svitovský areál se má více otevřít městu

Boj o Svit: čas běží

Rozhodnutí vlády o Svitu přišlo pozdě

Zlín sahá po dluzích Svitu