„Odpolední teploty se blížily rekordním hodnotám a nakonec rekordy celkem přesvědčivě padly,“ zhodnotil brněnský meteorolog Jan Záruba. Nejtepleji bylo ve Štítné nad Vláří-­Popově na Valašskokloboucku, kde v klimatické stanici naměřili 34,6 stupně Celsia. To je oproti rekordu z roku 2001 o 1,4 stupně více. Bylo to znát i na tamním koupališti. „Máme tu plno. O víkendu bylo i hodně dospělých, teď se koupou hlavně děti,“ vypozoroval správce Václav Hrnčiřík.

Koupaliště: bylo nabito

Plno bylo i ve zlínském bazénu Zelené. „Netroufnu si odhadnout, kolik je tu lidí. Prostě je nabito,“ zhodnotil plavčík Jan Korch. Více výjezdů kvůli vysokým teplotám, a to i k mladým lidem, zaznamenali krajští zdravotničtí záchranáři. „Bylo trochu více kolapsů než jindy, ale nebylo to až tak dramatické. Z nedostatku tekutin kolabovali i mladí lidé,“ komentoval službu konající lékař Dorián Pfeifer.

Vysoké teploty nezaskočily zvířata v lešenské zoologické zahradě. „Všechny výběhy se připravují tak, že se mohou ukrýt ve stínu. Zatím to všechna snášejí dobře. Některá jsou teď ještě aktivnější než při nižších teplotách. Třeba pouštní antilopy adax,“ podotkla mluvčí zoo Romana Bujáčková. Dodala, že se například sloni pravidelně a často sprchují.

Horko nevadilo ani koním v napajedelském hřebčíně. I je ale potěšila vlažná sprcha, kterou jim pracovníci dopřávali. „Koně jsou stepní zvířata, a tak je mnohem lepší vyhnat je na louku než je nechávat ve stáji. Vždycky si stoupnou tak, aby kolem nich proudil vítr,“ řekla zootechnička Kateřina Sedláčková. „Hlavně musejí mít pořád k dispozici vodu na pití, to kontrolujeme tak čtyřikrát denně,“ doplnila Sedláčková.

Za sto dní už může zase sněžit

Vedra sice budou ještě trvat, ale už zhruba za sto dní se lidé dočkají sněhové pokrývky. „První vločky se na Zlínsku objevují už v říjnu, častěji však až v listopadu,“ zmínil meteorolog Záruba. V roce 2005 nasněžilo poprvé 17. listopadu, v roce 2006 už 2. listopadu.