Dominik Gábor z otrokovické Základní školy Mánesova se na testy připravoval. Chce být přijatý na zlínskou střední zdravotnickou školu. „Nějaké vědomosti mám, ale vím, že když tam přijdu, budu mít stres. Mám strach, že to neudělám a Cermat bude hodně náročný," měl obavy ještě před testováním deváťák. Nakonec domů odjížděl s dobrým pocitem. „Šlo to dobře," oddechl si.

První kolo klasických přijímacích zkoušek připadá na období od 22. do 30. dubna. Mnohé školy je už ale dělat nechtějí. Ředitelé totiž mají právo stanovit si jakákoliv kritéria pro přijetí. Jedním z nich může být i výsledek zmíněných testů, přičemž stačí, když škola přihlédne alespoň ke známkám z předchozích vysvědčení. Toho chce využít i zlínská střední zdravotnická škola, na kterou se hlásí Dominik Gábor. Ředitel školy Hynek Steska potvrdil, že výsledky testu budou stěžejní.

„V potaz dále vezmeme námi stanovená kritéria jako účast na vybraných zdravotnicky zaměřených soutěžích, angažovanost a také prospěch. Díky testům už další přijímačky nechystáme," potvrdil Hynek Steska.

Od přijímacích zkoušek upouští také ve Střední škole oděvní a služeb Vizovice. „Chystáme je pouze pro nástavbové studium. U maturitních oborů jsem nasadila hlavně body za známky na vysvědčení z osmé a deváté třídy," zmínila ředitelka Eva Šťastná.

Přihlášek tam evidují letos asi o 50 více než vloni, kdy jich přišlo od eváťáků 200. Škola se chystá přijmout přes 170 dětí. „S našimi budoucími studenty jsme dopředu dělali cvičné přijímací zkoušky, učivo jsme s nimi rozebrali," poznamenala ředitelka. Od přijímacích zkoušek upouští také Střední průmyslová škola Otrokovice. „Pro nás jsou testy určitým ukazatelem, podle výsledků seřadíme pořadí přijatých," konstatoval ředitel Libor Basel.

Na školu si podle něj podalo přihlášek 184 uchazečů, což je přibližně stejný počet jako vloni, a to jak u oborů maturitních, tak učebních.

„Největší zájem je o obory chemické, tedy jak o maturitní obor aplikovaná chemie, tak i učební obor gumař-plastikář. Na druhou stranu nás těší i vzrůstající obliba o obor elektrikář," podotkl ředitel. Pro zájemce uspořádali 4. února takzvané přijímací zkoušky nanečisto. Využili nabídky Cermatu, díky které si uchazeči mohli projít zkoušky před zveřejněním ilustračních testů.

Teď jsou už studenti v očekávání, zda budou přijati, či ne. „Uvidíme. Moc dlouho jsem se na testy neučila, ale nervózní jsem byla," přiznala patnáctiletá Petra Polišenská ze Zlína, která si dala přihlášku na obě gymnázia. Chce studovat i vysokou, ale ještě netuší, co by ráda do budoucna dělala. Právě proto zvolila gymnázium. „Budu tak snad mít čtyři roky na rozmyšlenou," dodala.

Nejžádanější obory ve vybraných středních školách na Zlínsku:

Střední škola oděvní a služeb Vizovice

Kosmetické služby. Čtyřletý obor ukončený maturitní zkouškou. „Kdysi dávno jsme jej v tehdejším Československu začali vyučovat jako první. Další byl v Bratislavě. Tento obor vyučujeme jako jediná státní škola ve Zlínském kraji," vyzdvihla ředitelka Eva Šťastná. Obor je zaměřený na přípravu poskytování kvalifikovaných a kvalitních kosmetických služeb. Studentů přijímají 25, přihlášek evidují jednou tolik.

Gymnázium Zlín – Lesní čtvrť

Čtyřleté studium zakončené maturitní zkouškou. Jednou z předností školy je jazyková výuka na vysoké úrovni. „Naši studenti také dosahují opakovaně skvělých výsledků v předmětových soutěžích a olympiádách. Výuka povinných předmětů je v posledních dvou ročnících studia doplněna a rozšířena nadstandardní nabídkou volitelných předmětů," informoval ředitel Jan Chudárek. Studentů přijímají 112, přihlášek evidují na 230.

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Zlín

Zdravotnický asistent. Čtyřleté studium zakončené maturitní zkouškou. „Vzhledem k tomu, že to je prakticky založený obor, tak se můžeme pochlubit spoluprací hlavně s Baťovou nemocnicí, kde studenti absolvují většinu praxe," vyzdvihl ředitel Hynek Steska. Studentů přijímají 60, přihlášek evidují 131.

Střední průmyslová škola Zlín

Strojírenství. Elektrotechnika. Technické lyceum. Čtyřleté studijní obory zakončené maturitní zkouškou. „Zájem o tyto technické obory je prakticky srovnatelný. Lidé si už uvědomují, že díky nim snáze seženou práci," vysvětlil ředitel Radomír Nedbal. Škola spolupracuje s významnými firmami regionu. Na obory Strojírenství a Elektrotechnika přijímají 60 žáků, přihlášek evidují na každý kolem 130. Na Technické lyceum přijímají 30 žáků, přihlášek evidují kolem 70.

Střední škola gastronomie a obchodu Zlín

Kuchař – číšník. Tříletý učební obor zakončený závěrečnou zkouškou. „Zájem je o něj především kvůli uplatnitelnosti žáků. Pokud ten je šikovný, nemá problém se sháněním práce. Odborný výcvik absolvují v domluvených provozovnách, takže děti nejsou ve skleníkovém prostředí," informoval ředitel Ivan Kovář. Přijímají 60 žáků, přihlášek evidují 49.

Střední odborná škola Luhačovice

Informační služby ve firmách a institucích. Čtyřletý maturitní obor zakončený maturitní zkouškou. „Žáci jsou připravováni pro práci v informačních střediscích, knihovnách, archivech, médiích a dalších institucích státního i soukromého sektoru. Z velké části odcházejí naši absolventi na VŠ nebo pomaturitní studium příslušného nebo humanitního směru," informoval ředitel školy Karel Milička. Žáků přijímají 25, přihlášek evidují 35.