„Můžete na mě vypláznout jazyk?" ptá se. A dobrých pět minut si můj jazyk prohlíží s nefalšovaným zájmem. Pozorovat celou scénu jako nezaujatý divák, smála bych se. S otevřenými ústy a jazykem na bradě ovšem vyluzování jakýchkoliv zvuků představuje problém.

Pan Tsewang Smanla se po chvíli postaví a začne mi prohmatávat šíji. Sahá na krk a ramena, po chvíli postupuje směrem dolů kolem páteře. Vybere si vždy určité místo na těle a zavrtá do něj prsty. Pokaždé se zeptá, zda mě to bolí. „Ano, bolí," přiznám. Při jeho dotyku cítím zvláštní druh svíravé bolesti, která ovšem není nesnesitelná.

Následuje vyšetření hlavy. Dotýká se mě oběma rukama a postupně zesiluje tlak. Chvílemi mám skoro dojem, jako by do mé lebky chtěl vyrýt autogram v podobě otisků. Naštěstí tahle část netrvá dlouho. Promačká mi ještě hrudník a břicho a tím skončí. Zdá se, že je spokojený.

Umí léčitelé z Východu zázraky?

Východní medicína zavání mnohým z nás exotikou. Ještě větší zvědavost v Evropanech ale probouzí tibetská medicína. Patrně proto, že se s ní průměrný člověk většinou nesetká a kvůli tomu o ní téměř nic neví. Minulý týden přijel do Luhačovic v rámci festivalu Poselství Tibetu lékař Tsewang Smanla, aby zde bezplatně vyšetřil nemocné a poskytl zdravotní konzultace zájemcům z řad návštěvníků festivalu.

Pan Smanla pracuje s energiemi, které vyzařuje lidské tělo. Mimo to používá speciální diagnostické techniky jestli jste zdraví, údajně dokáže určit z tepové frekvence pacienta, polohy a barvy jazyka a za pomoci akupunktury. Myslím si o sobě, že se nenechám opít rohlíkem a jsem veskrze racionální bytost. Na šarlatány ani šamany nevěřím, proto jsem se rozhodla vyzkoušet toto netradiční lékařské vyšetření na vlastní kůži.

Od organizátorů festivalu se dozvím, že doktor Smanla pochází z Ladaku. To je exilová oblast v indickém státě Džammú, která částečně zasahuje i do oblasti Kašmíru, kam utíkali lidé z Tibetu po jeho násilném obsazení čínskými vojáky.

Tisíciletá tradice

Ladak leží stejně jako Tibet vysoko v Himálaji, což je možná jednou z příčin, proč se zde původní kultura tibetských obyvatel zachovala v ryzí podobě. Tsewang Smanla se narodil ve staré lékařské rodině, kde se toto povolání dědí z otce na syna už po několik generací. Jeho učitelem byl krom otce také slavný tibetský lékař Trogawa Rinpoče. Zkoušku z medicíny skládal podle tradice před plénem několika desítek doktorů a obyvateli všech okolních vesnic. Lékařské texty přitom recitoval zpaměti.

S panem Smanlou se setkáváme v restaurační hale hotelu Radůn. Překvapuje mě jeho uhlazenost a vybrané chování.

„Z pěti sourozenců jsem byl vybrán jako jediné dítě předurčené k tomu stát se doktorem," začíná vyprávět svůj příběh Tibeťan malého vzrůstu.

Jsem trochu zklamaná, že je oblečený v saku, košili a společenských kalhotách. Chybí mu jen kravata. Naivně jsem si představovala, že do místnosti vkráčí v indickém sárí nebo mnišské sutaně. Spletla jsem se.

Pan Smanla mě perfektní angličtinou požádá, ať s ním jdu do meditační místnosti, kde mě vyšetří. Jdeme po schodech do patra a procházíme kolem umně naaranžovaných vonných svíček do malé místnosti s kobercem, stolem a třemi židlemi. Sedám si na jednu z nich a na přání pana Smanly vyhrnuji rukávy k loktům.

Vyšetření netrvá déle než čtyřicet minut. Aniž bych mu předem cokoliv říkala, odhaluje tibetský doktor mé potíže bez přístrojů a jakékoliv běžné diagnostiky. Neodebral mi krev ani moč, které by poslal na analýzu a zjistil z nich výsledky klasicky vědeckou metodou.

Žádnou závažnou nemocí prý netrpím. Až na malé nedostatky jsem zdráva. Mám například hodně ztuhlou šíji, což vede k občasným bolestem zad a hlavy. Opravdu se mi jednou stalo, že jsem si soustavnou prací u počítače zablokovala krční páteř a nemohla pak bolestí pozřít ani banán. Natož do úst vecpat lžičku s jídlem.

„Míváte také zažívací potíže. Nejde sice o nic vážného, ale někdy vás kvůli tomu bolívá žaludek," pokyvuje lékař hlavou. Klobouk dolů, musím uznat, že má opravdu ve všem pravdu.

„Nepijte kafe, škodí vám"

Můj žaludek špatně snáší těžká jídla. Pokud se chci bolesti zbavit, měla bych upravit jídelníček.

„Přestaňte pít kafe, nejezte syrová jídla, omezte luštěniny a studené těstovinové saláty se zeleninou," vyjmenovává lékař postupně téměř všechny moje favority mezi jídly včetně nepostradatelného přísunu kofeinu. Nechápu to. Snažím se přece jíst zdravě.

„Chybou západní medicíny je, že všechny lidi léčí stejnými metodami bez ohledu na odlišné fyziologické potřeby. Individuální přístup vaši lékaři zkoušejí až v případě, když něco nefunguje. To není správná strategie," domnívá se Tibeťan. Východní medicína se zakládá na komplexním poznání potřeb každého pacienta.

„Neléčíme jen tělo, protože příčiny nemocí mívají často počátek v mysli jedince," říká mi. On sám nemocným předepisuje léky až po celkovém vyšetření.

„Někdy se stává, že se pacient diví, proč mu předepisuji prášky na žaludek, když ho bolí srdce. Ta bolest je ovšem důsledkem dlouhodobé komplikované nemoci. Abyste vypudili draka, musíte ho pořádně chytit pod krkem a vytrhat všechny jeho zuby napuštěné jedem," směje se.

Podle Smanly saláty se spoustou čerstvé zeleniny nemusí být zdravé. Dobře poslouží těm, kdo žijí aktivně, hodně sportují nebo se celý den pohybují. Ale pro lidi jako já, kteří většinu dne sedí na zadku u počítače, moc vhodné nejsou.

„Místo studené vody, kterou ustavičně usrkáváte, pijte teplé nápoje třeba čaj. Jezte vařenou stravu. Tu váš žaludek daleko lépe stráví," popisuje mi lékař trpělivě, jak mám změnit svůj jídelníček.

Umění relaxace klíčem ku zdraví

Ptám se ho, jestli umí uzdravovat lidi pomocí energie, vidí čakry a pozná lidskou auru.

„Věřím, že někteří lámové i talentovaní laici u vás na západě tu schopnost mají. Sám jsem se s několika setkal. Považuji se za senzitivního člověka a dokážu cítit bolest a utrpení lidí, ale vyléčit je pouhým mávnutím kouzelného proutku neumím," tvrdí lékař.

Za největší problém lidí na Západě považuje příliš vysoké nároky, které si na sebe kladou a kvůli kterým nedokážou být šťastní.

„Cestuji po celém světě. Byl jsem nejen v Evropě, ale i v Austrálii. Všiml jsem si, že mnoho lidí žijících podle pravidel západní kultury si neumí vychutnat zasloužený úspěch. Stále se ženou vpřed. Snaží se stíhat příliš mnoho věcí najednou. Špatně jedí. Málo spí a pak se diví, že jsou nemocní," uzavírá filosoficky vysvětlování lékař.