Právě jim a všem, kteří se podílejí na odstranění škod po výbuších po svém příjezdu směřoval slova díků. Také se však zajímal o to, jak postupují práce pyrotechniků při odstraňování následků loňských výbuchů. „Když uplynula tak dlouhá doba od výbuchů, nedochází k nějakému znehodnocení důkazů?" ptal se prezident s tím, že jej zaráží že vlastně ještě nezačalo pořádné vyšetřování a ohledání místa trestného činu.

„Nezapomeňte také, že tam zahynuli dva lidi. Je spíš šťastná náhoda, že těch obětí nebylo víc. Jde o normální zločin spojený s dvojnásobnou vraždou. Proto bych jen apeloval na příslušné pyrotechniky, aby pokud možno i s určitým rizikem umožnili alespoň část toho území ohledat, aby se našly případné stopy po pachatelích," uvedl Miloš Zeman. Náměstek pro vnější službu krajské policie Zlínského kraje Bohdan Varyš prezidenta ujistil, že policie pracuje ve Vrběticích čtyřiadvacet hodin denně a celých 365 dní od prvního výbuchu.

Z Vrbětic se Miloš Zeman přesunul do nedalekého Slavičína na setkáni s občany a zastupiteli města. Miloš Zeman po svém příjezdu nejdříve poděkoval obyvatelům dotčených obcí v okolí muničního areálu za to jak situaci snášejí, a za to, jak jsou trpěliví. „Nerad dávám sliby, které nemohu splnit, protože prezident má omezené pravomoci. Ale slíbil jsem starostům postižených obcí, že intervencí u příslušných ministrů se pokusím dosáhnout minimálně toho, aby jim bylo vyplaceno odškodnění, které jim náleží," uvedl v úvodu setkání Miloš Zeman. Odpovědí mu byl obrovský potlesk, stejný, jakým ho Slavičané přivítali.

O setkání s prezidentem byl ve Slavičíně obrovský zájem, stovky lidí stály před slavičínským městským úřadem, aby viděly hlavu státu. „Tolik lidí tu bylo naposledy v devětaosmde­sátém," zaznělo z davu.

Zájem prezidenta o situaci v regionu po loňské tragédii v muničních skladech ocenil také starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák. „Byl bych hrozně rád, kdyby prezident osobně tuto záležitost zaštítil. Vážím si toho, že se o Vrbětice zajímá," uvedl. Naproti tomu starosta Lipové Miroslav Pala byl skeptický vůči tomu, že by problém mohl vyřešit prezident Miloš Zeman, když se v této otázce neposunulo ministerstvo vnitra ani vláda. „Jsem rád, že nás přijel navštívit, ale osobně si nemyslím, že by to mohl vyřešit," sdělil starosta Pala.

Miloš Zeman zatím na setkání se slavičínskými dokázal otevřeně mluvit o problémech zejména s migrací, Evropskou unií, ale například se také vyjádřil k otázce valorizace důchodů nebo rušení praktických škol. Dojemnou chvíli, která mnohým vehnala slzy dojetí, bylo vystoupení seniora, který chtěl Miloši Zemanovi potřást již čtyřikrát při různých příležitostech rukou. „Lidé, kteří vás ani neznají mne však k vám ani nepustili," postěžoval si ve čtvrtek prezidentovi senior. Na to Miloš Zeman sešel z místa kde stál k onomu muži a potřásl si s ním rukou. „Rukou si potřepeme, i když se uvidíme popáté," slíbil pak seniorovi prezident.

Další dotaz položila jedna z přítomných maminek. Ozvala se, že má strach, když sleduje divokou situaci ve světě a má strach z války. Ptala se jak se světovou situaci dívá Miloš Zeman. „Ona ta válka už probíhá a je to válka s islámským státem," odpověděl prezident Zeman. Doplnil, že i k nám se blíží migrační vlna. „Až mezi Německem a Rakouskem budou uzavřeny hranice, začnou migranti proudit přes naše území, ale Německo kam směřují je bude vracet pokud jsou to ekonomičtí migranti a my je budeme podle zákona muset ubytovávat až 580 dní," vysvětlil dál prezident.

Zároveň prozradil, jaký plán by měl on, aby Česká republika této vlně nemusela čelit. „Pošleme armádu a policii na hranice a vracejme tyto lidi rovnou z hranic. Nepouštějme je do vnitrozemí," předestřel svůj plán. Všichni přítomní později mohli od svého prezidenta slyšet, že mu nevadí uprchlíci jako takoví. „To, čemu bráním, třeba že mně někteří označují za islamofoba, je příchod islámských imigrantů a to z toho důvodu, že jde o dramaticky odlišnou kulturu. Jinými slovy – je to kultura tak hluboce neslučitelná s tou evropskou, že bychom udělali strašlivou chybu, kdyby tato konkrétní vlna islámských imigrantů do České republiky přišla," řekl.

Prezident Miloš Zeman se také dál vyjádřil k setrvání ČR v Evropské unii. „Nemyslím si, že bychom měli vystupovat z EU, ale měli bychom se snažit jako suverénní země EU změnit," uvedl. Závěr jeho vystoupení měl mladistvou tečku. Přítomni studenti jej požádali, zda by se snimi uděla selfie. Miloš Zeman na to přistoupil. „Ano, i tak vypadá návštěva prezidenta republiky v 21. století," vysloužil si prezident Zeman na závěr poklonu.