Do velké politiky se dostal po volbách v roce 2006. Jako poslanec se věnoval především tématům, která má vystudovaná. Tedy záležitostem životního prostředí a zdravotnictví. Je například spoluautorem zákona o odpadovém hospodářství a druhotných surovinách či ochraně zemědělského půdního fondu. Zákon o nakládání s druhotnými surovinami například zavedl povinnost předkládat ve sběrných surovinách občanský průkaz a nyní sběrny nesmí vykoupený kov ihned předat dál, ale musí ho 48 hodin skladovat.

Zrada? Podle něj ne

Některé „jeho" zákony či novely a úpravy pociťujeme pozitivně dnes a denně. Například řidiči i díky návrhu Tomáše Úlehly už nedostávají body za nerozsvícená světla a další menší přestupky.

Jako jeden z „rebelů" se postavil i proti zvyšování daní, které koalice nakonec stejně prosadila. „Zvyšování daní přece není pravicová politika," tvrdí Tomáš Úlehla. Vůbec nejznámější je jeho kauza, kdy měl údajně kopat za „solární barony".

„Chtěl jsem se především zastat těch stovek a tisíců lidí, kteří mají malá solární zařízení na střechách často jako investici na seniorský odpočinek," říká. O co vlastně šlo? Při každém nákupu elektroniky si kupující v ceně výrobku hradí i jakousi ekologickou daň za likvidaci a zpětný odběr již nefunkčního výrobku. Stejně je tomu i při nákupu panelů. Jenže poslanci chtěli, aby se u solárních panelů neplatila daň jen při nákupu, ale také průběžně.

„Podle mě by to bylo dvojí zdanění, které by navíc nejvíc postihlo obyčejné lidi s pár panely na střeše. Protože jsem byl zpravodaj předmětného zákona, tak na tuto nesrovnalost jsem upozornil. Podle toho, jaká se spustila štvavá kampaň vůči mně, usuzuji, že jsem někomu šlápl na kuří oko. Kdoví, kdo už s těmi penězi počítal," uvažuje Úlehla. Pomyslným hřebíčkem do politické rakve byla údajná zrada při nepodpoření stojedničkové koalice.

„Nic jsem z hlediska závazných usnesení výkonné rady ODS neporušil. Výkonná rada ODS se usnesla nehlasovat pro vládu Jiřího Rusnoka. To jsem respektoval. Pro vládu Jiřího Rusnoka jsem nehlasoval. Koalici o 101 poslancích bych vždy podpořil," tvrdí.

Jenže na to už nedošlo. Rozlícení kolegové z ODS valašského rockera a bývalého fotbalového brankáře nekompromisně vyloučili. Nyní zkouší Tomáš Úlehla nový start. Do parlamentních voleb kandiduje za volební blok Hlavu Vzhůru.

„Chápu, že jsem pro každého, kdo mě zná, vyrobil velký hlavolam. Mám nyní jen velmi krátkou dobu, abych přesvědčil své příznivce, že jsem pořád ten stejný Tomáš Úlehla a že mi nejde o poslanecký mandát ani o peníze," říká. Politické ambice však přiznává. Rád by ještě zabojoval o pozice na zlínské radnici. Do příštích komunálních voleb tak patrně vstoupí nové uskupení Zlatomodrý Zlín.

„Bude to apolitické uskupení lidí, kterým na Zlínu záleží," oznámil Úlehla. A proč se po všech zkušenostech na politiku „nevykašle"?

„Politiku dělám, abych rozbourával řetězce nekalé zákonodárné činnosti. To je moje heslo," zakončil shrnutí kariéry.