Tak vypadá nekončící bolest sídliště Jižní Svahy: nedostavěné obchodní centrum zvané torzo. Chátrá zde již skoro čtvrt století.

Příroda tu pomalu začíná mít navrch. Mezi troskami je však možné zahlédnout peřiny, různé kusy nábytku a také několik podivných postav. Žalostný obrázek se má změnit ještě tento rok. Vyjednávání o odkupu sice stále neskončilo, podle radnice se však dohoda s majitelem blíží.

„Pokud vše půjde dobře, mohlo by město torzo a okolní pozemky vlastnit už na podzim," uvedl Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínského magistrátu.

Majitelem objektu je podle výpisu z katastru firma EKZ Rakušana Franze Wokatsche. V současné době je však objekt v zástavě u rakouské banky Sparrkase. Právě s ní radnice o odkoupení jedná.

Při dosavadních schůzkách byla největším sporem cena objektu a pozemků. I když k finální dohodě ještě nedošlo, představy obou stran se už prý tolik neliší.

„Ještě před několika měsíci se naše představy podstatně rozcházely. Nyní už jsme dohodě blíže. Majitele tohoto pozemku jsme svým přístupem přesvědčili, že máme skutečný zájem se dohodnout a jsme připraveni za torzo a pozemky zaplatit," vysvětlil primátor Miroslav Adámek, který je s rakouskou bankou v kontaktu společně s náměstkem Ondřejem Bětákem.Vzhledem ke stále probíhajícím jednáním nechce radnice v této fázi cenu zveřejnit.

Pokud vše půjde, jak má, chce město získat nemovitosti do podzimu a ihned připravovat demolici.

Ta by mohla podle předběžných odhadů vyjít na deset milionů korun.

I v opačném případě, tedy pokud se obchod neuskuteční, by mohlo jít torzo k zemi. Souběžně s aktivitami radnice totiž s majitelem torza komunikuje i stavební úřad ve Zlíně. Ten po majiteli požadoval zajistit objekt tak, aby neohrožoval okolí.

„To se ve stanovené lhůtě nestalo. Můžeme tak vydat rozhodnutí o odstranění stavby, což by šlo vymáhat i exekučně," informoval Petr Skácel, vedoucí zlínského stavebního odboru.

V tomto případě by demolici mohlo nechat provést město a náklady po majiteli vymáhat.

„Tato varianta by však byla komplikovaná. Majitel by mohl podávat odvolání a vše by se opět protahovalo. Raději bychom tuto záležitost definitivně vyřešili. Při vykoupení objektu by už nic nebránilo dalším plánům," poznamenal mluvčí radnice.

Torzo je přirozeně trnem v oku i místním.

„Kdyby už to chtělo zmizet," poznamenala místní seniorka Marie Přečkovská. Dodala, že občas tam vídá chodit různé lidi.

„Vůbec ten objekt není dobře zabezpečený, může tam vlézt, kdo chce. Hlavně se bojím, ať si tam nechodí hrát vnuci. Kdoví, co tam je všechno za individua. Jenže znáte děti, právě do takových míst rády lozí," posteskla si seniorka.

Ačkoli je kolem areálu plot, v některých místech jej lze pohodlně překročit. Očividně sem zajíždí i těžká technika a nalézá se tu sklad suti.

„Víme o tom, někdo si z toho dělá černou skládku," poznamenal mluvčí radnice.

Že se v objektu scházejí různé podivné živly, je na sídlišti veřejně známo. Kontrolu má však policie ztíženou. A to právě proto, že se jedná o oplocený soukromý pozemek.

„Na soukromý pozemek můžeme vstoupit jen v přesně definovaných situacích. Tedy když je ohrožen život, zdraví nebo majetek. Naši lidé ale objekt monitorují alespoň zvenčí," říká zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Podle ní je občas nutné i zasáhnout uvnitř.

Většinou se však jedná o spory mezi místními „nájemníky", tedy bezdomovci.