Klub letos využije oslav 1150 let od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Snad i proto se stal pan Pavel předsedou Klubu českých turistů Zlín a Robert zase vedoucím pěších vycházek.

Pořádají nepřeberné množství výletů v okolí i za hranicemi. A to nejen o víkendech.

Velmi známými se staly vycházkové středy, které pořádá Robert Křižák.

„Myšlenka středečních vycházek vznikla počátkem 90. let z iniciativy Stanislava Chadima staršího, po něm jsem to před čtyřmi lety převzal já, protože mu zdravotní problémy nedovolily pokračovat," sdělil Křižák.

Jedná se však o kratší trasy, jelikož jsou účastníky výšlapů zejména senioři. Akce, které Klub českých turistů pořádá, nejsou určeny pouze členům klubu, ale také široké veřejnosti. A na co se mohou turističtí nadšenci těšit tento rok? Stejně jako tomu bylo v předešlých letech, i tento rok se klub zaměřuje na určitá témata, která jsou spojena s nějakou historickou událostí, pamětihodnostmi či významným výročím.

„Letos to bude 1150 let od příchodů věrozvěstů Cyrila a Metoděje, a proto jsme se rozhodli věnovat se této cyrilometodějské tematice," uvedl Křižák. Zájemci se mohou zúčastnit výletů do slovenských Kopčan, do Mikulčic-Valů či na výšlapu na horu svatého Klimenta u Osvětiman. Je důležité také připomenout akci, která letos oslaví 20 let. „Je to pochod s názvem Po stopách Baťovy nedokončené železnice. Trasa vede z Vizovic až do Prlova," dodal Hanák.

Velmi zajímavé místo představují i Pulčínské ledopády, které se nacházejí blízko Lidečka na Valašsku. „Ledopády navštěvujeme každou zimu. Mrznoucí vodu tam zbarvují řasy, vytváří se tak závěsy, které mění barvu. Jednou jsou hnědé, žluté, jindy šedé či žlutohnědé," doplnil Hanák.

Klub se kromě pěší turistiky zabývá i cykloturistikou. Podmínky v okolí Zlína však nejsou příznivé. „Nejdůležitější je teď dodělat trasu OtrokoviceZlín, to je alfa- omega," upřesnil Hanák.

V rámci Klubu českých turistů vznikl i TOM, což je Turistický oddíl mládeže, který pořádá akce pro děti a rodiče.

Představitelé klubu by byli rádi, kdyby se k nim připojili i mladší nadšenci pro turistiku. „Kdyby se nám je podařilo získat, tak by někteří z nich mohli pořádat vlastní pochody, které by byly náročnější a vyhovovaly jejich tempu," sdělil Hanák.

Podle obou členů klubu musí však turistika přinášet potěšení. „Důležité je, aby z těch vycházek měl člověk radost, a proto to děláme," upřesnil Hanák.

SIMONA KUKUČOVÁ