Úterý, 1. února

Dlouho avizované vypínání analogových vysílačů postupně nabývá na intenzitě. S nocí na úterý bylo vypnuto na osmašedesát analogových vysílačů v celé České republice.

Nemáte satelit, kabelovku a ani tu podivnou krabičku, která chytne skoro vše kromě řádící chřipky? Pak ČT2 jen tak nezhlédnete. Můžete se tak vrátit k vznešenému čtení knih či vzývat kulturu na vlnách rozhlasu a hltat denní tisk. A věřit, že může přijít nějaké to digitální světlo.
Více se dočtete zde

Stanislav Janalík

Středa, 2. února

Sdružení místních samospráv jednalo se zástupci České pošty. Zatím bez výsledku.

Boj za zachování malých poštovních poboček se vyostřuje. Pošta chce optimalizovat, tedy zeštíhlit svou pobočkovou síť. Samosprávy obcí mají zájem poštovní střediska zachovat, ovšem ne ve vlastní režii na základě nevýhodné smlouvy, kterou jim pošta nabídla. „Česká pošta nechce komplikovat život lidem v menších obcích. Všechny poštovní služby zůstanou pro občany zachovány,“ prohlásila mluvčí ČP Marta Selicharová. Pošta se však zatím nevyjádřila k tomu, jak přesně to chtějí v praxi provést. Má to být snad ono přesunutí provozování poštovních služeb na podnikatele? Těžko říct. Další jednání se chystají. Snad bude brzy jasněji.
Více se dočtete zde

Kateřina Košutová

Čtvrtek, 3. února

Horolezecká hala roste Zlínu před očima. Soukromá společnost Altissimo ji začala stavět v polovině října a už má hotovou hrubou stavbu.

Řada lidí chce pořád zkoušet něco nového. Možná je láká i „lezení“, ale odrazují je nebezpečná skaliska. I pro ně může být nová horolezecká stěna ve Zlíně přínosem. Zajistí jim nové zážitky pod dohledem. Nemusejí se bát, že by si smrtelně ublížili, a třeba si najdou nový koníček. Věřím, že s nadšením uvítají novou halu i zmínění milovníci skal. Ne vždy je ideální počasí nebo dostatek financí například na výlet do Tater.
Více se dočtete zde

Marie Šidlová