Otrokovičtí radní proto na letošek a na příští rok naplánovali úpravy několika míst v Kvítkovicích.

„Dáme dohromady stávající dětská hřiště, která jsou bohužel už v zanedbaném stavu, což se pochopitelně rodičům nelíbí. Úpravy se dočkají ještě během letoška," plánuje starosta Otrokovic Jaroslav Budek.

Zapracovat už chtějí i na místě určeném pro setkávání lidí. „Naší snahou je rovnoměrný rozvoj města ve všech jeho částech. V Kvítkovicích byla odjakživa centrem dětí náves, což je zčásti dáno i tamní kaplí svaté Anny, která se na ní nachází. Tento prostor proto chceme oživit, vdechnout mu nový život a učinit 
z něj přirozené místo, kde si mohou posedět. Třeba právě u piva, které si zakoupí v hostinci naproti," vysvětuje starosta.

Náves KvítkovicePři plánování úprav berou v potaz stávající využití prostranství. „Nechceme narušit klidovou a pietní část v popředí kaple a blízkosti památníku. Rozvinout by se měla především zatravněná lokalita za kaplí, kde se příležitostně konají akce menšího rozsahu," dodává mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Svůj názor k nové podobě návsi mohli říct nejen místní obyvatelé, ale také tamní umělci. A právě ve spolupráci s nimi chtějí místu ušít na míru díla, která lidé využijí coby lavičky, sedátka či lehátka.

„Po estetické stránce vše doplní například sochy s průhledy. Menší úpravy čekají i zeleň," říká k tématu otrokovický starosta s tím, že nový kabát získá náves až v příštím roce.

Jarmila Skočdopolová, která žije v otrokovické místní části Kvítkovice, ještě navrhuje, že by si nemalou pozornost radních zasloužila i tamní autobusová zastávka.

„Chybí tam nějaká zastřešená čekárna. Stříška je zkrátka potřeba. Nemáme si kde sednout, a když prší, tak ani není kam se schovat," navrhuje další úpravy Skočdopolová.

Naplánované úpravy návsi však vítá a těší se na ně. „Prostranství u kostela je třeba nějak zvelebit. Možná by nebyl na škodu ani nějaký zastřešený prostor, kde bychom si mohli sednout i za deště," dodává obyvatelka Skočdopolová.

Nová podoba kvítkovické návsi se zamlouvá i Zdeňku Habrovanskému ze Zlína. Má k tomu ale i přání navíc. „Byl bych rád, kdyby tu bylo všechno čisté. Někdy tomu tak totiž není," hodnotí Habrovanovský.