Starosta Slavkova Libor Švardala nechce výsledky soutěže předpovídat.

„Velmi nás potěšilo, že jsme zvítězili v kraji. Ve finále jsme chtěli předvést to nejlepší. Hodnocení necháme na komisi. Uvidíme, jak se jim naše obec líbila,“ poznamenal starosta.

Na rozdíl od krajského kola, kdy vesnice měly dvě hodiny na prezentaci, ve finále dostaly dvojnásobek času.

„Do každé vítězné obce přijela jedenáctičlenná komise, které jsme čtyři hodiny prezentovali naši obec, co tu máme za zvyky a tradice, jak tu funguje společenský život,“ vysvětlil Libor Švardala.

Podle něj je právě společenský život v obci na vysoké úrovni. Už před dvěma lety za něj získal Slavkov v krajském kole soutěže modrou stuhu. V obci působí například Sokol, hasiči, myslivci, ale také Český svaz ochránců přírody, mužský pěvecký sbor, dětská taneční skupina nebo klub seniorů.

Pokud by Slavkov vyhrál, byl by už šestým nositelem ceny Vesnice roku ze Zlínského kraje. Z vítězství už se v minulosti radovaly Kašava, Kateřinice, Komňa, Lidečko a Liptál.

Program na Lázeňském náměstí v Luhačovicích začíná v 11 hodin Jarmarkem venkova, kde se bude prezentovat všech 13 finálových obcí. Vítěz bude vyhlášen po 16. hodině. (poh)

Kejklířský jarmark na náměstí Míru ve Zlíně.
Kam o víkendu ve Zlínském kraji? Deník přináší tipy

13 finálových obcí

Břasy - Plzeňský kraj
Heřmanov - Kraj Vysočina
Hvožďany - Středočeský kraj
Kruh - Liberecký kraj
Křtiny - Jihomoravský kraj
Libochovany - Ústecký kraj
Lukavice - Pardubický kraj
Přepychy - Královéhradecký kraj
Pištín - Jihočeský kraj
Skalná - Karlovarský kraj
Slavkov - Zlínský kraj
Vápenná - Olomoucký kraj
Větřkovice - Moravskoslezský kraj