Novinka? Škola podepsala spolupráci, tenkrokrát s firmou v Brně

Změnit se to snaží vedení Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně.

Jednou z novinek, která má zvýšit uplatnitelnost absolventů, je nově podepsání spolupráce s brněnskou společnosti Unifer. Firma se totiž nebrání tomu, že by šikovné studenty po praxi i zaměstnala.

„Získat práci po absolutoriu je jako veřejná soutěž a ze statistik našeho Job centra vyplývá, že vítězí ti, kteří dělali pro svůj životopis více už během studia. Odborné praxe, navíc ve spolupráci s mentorem dané praxe, určitě patří k aktivitám oceňovaným budoucími zaměstnavateli," je si vědom David Tuček, prorektor UTB pro sociální záležitosti.

Cílem brněnské společnosti je zprostředkovávat studentům praxi prací na skutečných firemních zakázkách z nejrůznějších oborů. Studenti zlínské univerzity je budou moci řešit dokonce i na dálku.

„Nechceme, aby hlavní obavou mladých lidí po ukončení studia bylo, že si nenajdou práci," říká ředitel firmy Stanislav Gálik.

Rozšíření nabídky o další možnosti kvalitní praxe si chválí i samotní studenti.

„Dle mého názoru jsou pro absolventy vysokých škol velmi důležité znalosti a praktické dovednosti, mnohem více než titul samotný. Proto snahu univerzity oceňuji. Jistě je na univerzitě dost studentů, kteří touží po tom profesně růst a získávat kontakty ve svém oboru," domnívá se Jana Vítková, studentka Fakulty managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Výhodu v podobné spolupráci vidí i Miryam Majdyšová, ředitelka krajského úřadu práce ve Zlíně.

„Podobná spolupráce bývá přínosem. Pokud studenti absolvují praxi už v konkrétní firmě a pracují na konkrétní pozici či zakázce, firmy si je tak mohou odzkoušet, získat o nich přehled. To vše zvyšuje pravděpodobnost, že podnik takového absolventa zaměstná," dodává.

Také absolventi UTB plní totiž registry úřadů práce.

„Jejich počet se liší v závislosti na oboru studia. Univerzitě také čísla zkreslují takzvaní „dálkaři". Studenti se po absolvování bakalářského stupně u nás zaregistrují a ve studiu pokračují dálkově. Jenže to je pro ně i trochu hendikep.

Zaměstnavatel může kalkulovat s tím, že daný uchazeč bude potřebovat i čas na studium, a tak může upřednostnit jiného," uvedla příklad Majdyšová.

Ze zkušeností oslovených absolventů UTB vyplývá, že uplatnění najdou většinou do jednoho roku.

„Na UTB jsem absolvovala nadstavbu, ale už je to několik let. Najít odpovídající práci mi trvalo asi půl roku. Co jsem se bavila se spolužáky, do roku se to podařilo asi každému. Odpovídající praxe už při škole však určitě pomůže. Sama vidím, že praxí se člověk učí podstatně rychleji," říká bývalá absolventka Andrea Novotná.

Spolupráci podepsala univerzita s brněnskou společností v prosinci. Centrum inovativní spolupráce Unifer spolupracuje s vysokými školami a vyhledává nadané studenty, u kterých rozvíjí jejich potenciál.