Rekonstrukci pak Ředitelství silnic Zlínského kraje plánovalo na léto společně s opravou mostu v Mirošově. Jenže sesuv pokračoval a silnice se trhala dál.

„Nakonec ji asi před třemi týdny uzavřeli úplně a my teď musíme do Klobouk jezdit objížďkou přes Vlachovice. Směrem na Mirošov nejezdí ani autobusy ze Zlína. Je to nepříjemné. Bojíme se, jak to bude vypadat, až se v létě uzavře Mirošov," uvedla místostarostka Vlachovy Lhoty Lenka Častulíková.

Právě v nedalekém Mirošově se totiž bude v létě opravovat i most. Původně se měl most i sesuv opravovat souběžně. Pokračující sesuv však přiměl kraj jednat rychleji.

„Nejprve se utrhla silnice v délce 25 metrů, jenže pak sesuv pokračoval. Silnice dál ujížděla a bylo proto potřeba situaci urychleně řešit. Operativně jsme z rozpočtu vymezili částku nutnou k opravám," informoval Jaroslav Drozd, krajský radní, který má v kompetenci finance a rozpočet.

Už v těchto dnech silničáři na obnově utržené silnice pracují. V plánu mají statické zajištění silnice včetně pilotové stěny. Obnoví i povrch silnice a zajistí odvodnění. Výměna čeká i na stávající svodidla.

Největší obavy mají v Mirošově. Do místní části Valašských Klobouk se nyní nedá dostat z Vlachovy Lhoty. Ovšem už za pár týdnů, až se začne s opravou mostu, se situace obrátí. Mirošov nebude přístupný pro změnu od Valašských Klobouk. Pětiminutová cesta se tak minimálně ztrojnásobí.

„Věříme, že to nějak vymyslí, aby se to nezavřelo celé. Kdybych nemohl dva měsíce jezdit, přišel bych na buben," říká Ladislav Kudela, majitel dopravní firmy z Mirošova.

Na opravu mostu se připravuje i lokální autobusový dopravce.

„Nelze nechat lidi bez spojení. Standardní linka z Klobouků do Zlína tak pojede po objížďce přes Vlachovu Lhotu, kde však bude připraven autobus. Ten bude jezdit do Mirošova kyvadlově. Lidem, kteří pojedou od Klobouků, se tak prodlouží doba cesty," vysvětlil Oldřich Holubář, ředitel osobní dopravy ČSAD Vsetín.

Oprava by měla být hotová v červnu. „Práce probíhají za úplné uzavírky. Doprava je vedená po objízdné trase," doplnila Gabriela Sýkorová Dvorníková, mluvčí Zlínského kraje. Rekonstrukce utržené silnice vyjde krajský rozpočet na 3,8 milionu korun.

LUKÁŠ FABIÁN