VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařit domácí povidla je dřina. Tedy ručně

Držková -Na povidlových buchtách si pochutnává kde kdo. Ne každý však tuší, kolik práce dá tuto mazlavou dobrotu vyrobit. V dnešní době se už sice zpracovává mechanicky, ale i tak se najde ještě pár lidí, kteří ovládají starý ruční způsob výroby.

31.10.2008
SDÍLEJ:

Čas a námaha vynaložené na vaření povidel se Mrázkovým vyplatí. Odměna je doslova sladká.Foto: DENÍK/Repro

Mezi takové patří i rodina paní Drahomíry Mrázkové z Držkové na Zlínsku. ,,Na každoroční vaření povidel se vždy všichni velmi těšíme,“ pousmála se paní Mrázková. Na chvilku se zamyslela a pak se pustila do vyprávění.

,,Kdo by si chtěl uvařit pravá domácí povidla, bude si muset zhotovit poměrně složité zařízení. To se skládá z kotliny, ve které je upevněný měděný kotel a poklice, jejímž středem prochází dřevěná součástka, která slouží k promíchávání obsahu kotle.

,,My jí říkáme krahujec, protože lopatky na míchání připomínají křídla tohoto ptáka,“ vysvětlila paní Mrázková. Toto zařízení je podle ní připevněno ke klice, kterou se neustále otáčí.

,,Do kotle nasypeme pokrájené hrušky nebo odpeckované švestky s trochou vody, zatopíme pod kotlem a tak začíná zdlouhavý, ale voňavý proces vaření povidel,“ zasnila se paní.

Obsah kotle se musí neustále promíchávat, protože jinak by se mohl připálit. Aby se klikou pohodlněji otáčelo, jsou po stranách kotle vyvýšená sedátka a při míchání se střídají dva lidé. Když je ovoce dostatečně rozvařené, přecedí se přes síto a v kotli se za stálého míchání znovu svařuje, dokud správně nezhoustne.

,,Celý proces sice trvá při plném kotli osm až devět hodin, odměnou je nám však po celý rok chuť pravých, podomácku vyrobených povidel,“ svěřila se nakonec paní Mrázková.

31.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dělníci v Otrokovicích opravují chodník v části Trávníky, který je ve směru příjezdu od Kauflandu. Stávající dlažbu kompletně odstraňují.
5

Starý chodník byl už celý zničený, konečně ho opravují

Balóny nad Olomoucí.
46

FOTO, VIDEO: Balonová show ozdobila nebe nad Olomoucí. Podívejte se

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

AKTUALIZUJEME

OBRAZEM: Dožínky Zlínského kraje

Na Velkém náměstí v Kroměříži v sobotu pokračoval hlavní program krajských dožínek. Přihlížející viděli krojovaný průvod, slavnostní zahájení a předání dožínkového věnce krajskému hejtmanovi. 

Zoo se raduje z dalších mláďat

Chovatelé ve zlínské zoo mají další důvod k radosti. Početná šedesátičlenná kolonie plameňáků růžových se rozrostla o čtyři mláďata. Malí plameňáci se vylíhli na začátku července a díky skvělé péči rodičů zdárně prospívají. Stejně úspěšně se daří i dvěma malým samečkům u lemurů kata.

Pamětník Jiskry Otrokovice v první lize. Byl to malý zázrak, vzpomíná Gajdůšek

Už jsou v zapomnění. Většina z nich ani nežije. Byli to přitom oni, kdo před 53 lety do Otrokovic přinesli slávu. Na malém stadionku se na škváře kopala první liga. V sezoně 1964/1965 jezdily do míst současného moderního sportovního areálu na Baťově hvězdy tehdejší doby Tomáš Pospíchal, Andrej Kvašňák, Josef Masopust nebo Ivo Viktor.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení