VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvařit na 2000 švestkových knedlíků je náročné a zodpovědné

Vizovice – Hodiny příprav a vaření, pak stačí asi hodina a jsou z velké části pryč. Už včera se kuchařky z jídelny vizovické základní školy pustily do příprav na vaření necelé dvoutisícovky švestkových knedlíků na sobotní soutěž v jejich pojídání.

19.8.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Ta je neodmyslitelnou součástí Vizovického Trnkobraní, které v areálu likérky Rudolf Jelínek začíná už dnes.

„Připravit takové množství švestkových knedlíků je strašně náročné a hodně zodpovědné. Nemůžete lidi zklamat," říká Deníku vedoucí školní jídelny Aranka Máčalíková.

Časovým plánem a potřebnými surovinami se zaobírá už pár dní, největší frmol pak šestici vizovických školních kuchařek čeká v sobotu. A pěkné od rána. V jídelně se scházejí už ve čtyři hodiny, aby necelou dvoutisícovou dávku knedlíků stihli uvařit do 12.30 hodin.

„Vloni jsme se ani nestihli během toho nasvačit, vůbec na to nebyl čas," usmívá se Aranka Máčalíková.

Základem úspěšného vaření jsou švestky, každá může mít maximálně dvě deka. Celý knedlík pak musí vážit do tři a půl deka, ani o trochu víc.

„Potom by to nebyla soutěž, kdyby někdo měl těžší a jiný zase lehčí knedlík," podotýká. Pro letošek mají připravených 60 kilo švestek, které si očistí den dopředu. Celkem pak připravují osm dávek, z jedné je asi 260 kusů.

„Poté, co přijdeme v sobotu časně ráno, rozdělíme si práci. Jedna mísí, jedna krájí těsto, další do nich zabalují ovoce, jedna vaří. Příprava těsta je velice zodpovědná, mléko musí mít jen zhruba padesát stupňů, ne vyšší. Jeho teplotu musíme stále udržovat, těsto pak musí být vlažné, nesmí zchladnout. V opačném případě praská, nedá se uvařit," vysvětluje.

Aranka Máčalíková sladká jídla příliš nevyhledává, ochutnat jeden knedlík však musí. Aby věděla, co soutěžícím a jiným lidem podá, zda je pokrm hotový.

„Se vším všudy skončíme s vařením opravdu až o půl jedné. Pak pro nás z Vizovického Trnkobraní přijedou, jídlo naložíme a půlka z nás jede přímo do areálu, kde se akce koná," říká. Polovina kuchařek pak školní jídelnu dává po velkém vaření zase pěkně do pořádku.

Autor: Jarmila Kuncová

19.8.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Papoušek je zase doma díky Facebooku

Filip Chytil se stal členem organizace New York Rangers

Když Chytil inspiruje. Dluhoš se Sedlákem skončili pod vrcholem

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

Tlak musí vytvářet trenéři a okolí, říká zlínský Jelínek

O úvodní dojmy z kritizované Juniorské ligy se mohou podělit zástupci fotbalového Zlína a Slovácka. Soutěž, do které se v létě podle nařízení Ligové asociace musely oba kluby začlenit, má za sebou tři kola.

Dětství našich babiček připomíná muzeum hraček

FOTOGALERIE / Vyhozený kočárek na dvoře jedné kamarádky určený do sběru. Ten vzbudil před časem lítost u Andrey Miklasové z Hulína, slovo dalo slovo a kočárek záhy změnil majitelku. Nyní sympatickou maminku ročního chlapečka vyhledávají lidé z různých koutů naší země.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení