VYBERTE SI REGION

V Březnici se soutěžilo o nejlepší klobásky a slivovici

Březnice - Vůně domácích klobás a pálenky se v sobotu nesla po kulturním sále v Březnici. Komise, které rozhodovaly o vítězi, se letos potýkaly s rekordním množstvím vzorků.

28.2.2016
SDÍLEJ:

Soutěžní košt pálenek a klobás v BřezniciFoto: DENÍK/Jakub Mikel

„Je to již pátý ročník soutěže, od prvního ročníku se zároveň hodnotí klobásky se slivovicí. Průměrně míváme 40 až 50 vzorků slivovice, 10 až 20 vzorků klobás, avšak letos byl zlomen rekord, kdy se nám sešlo 61 vzorků slivovice 25 vzorků klobás," chlubí se starosta Březnice Josef Hutěčka.

Většina soutěžících pochází z Březnice, ale do soutěže se přihlásil zájemce i z Halenkovic, Dobrkovic nebo Zlína. Hodnotící komise pro slivovici měla 14 členů ve dvou skupinách, klobásková byla sedmičlenná. „V komisích sedí lidé z Březnice. Je to takový průřez osobnostmi obce.Soutěžní košt pálenek a klobás v Březnici

Předsedkyní komise měla být paní Chalupová, nejvýznamnější páleničářka v Březnici, ale kvůli nemoci nemohla. Nicméně poslala několik příbuzných. U komise hodnotící klobásy mají porotci většinou vztah k jídlu. Bývá v ní řezník, kuchařka z mateřské školy, hospodský a podobně," vysvětlil starosta.

„Celé to vzniklo to jako nápad Karla Müllera, předsedy kulturní komise, který při nastěhování do obce zavedl několik nových akcí, kromě koštu ještě Gulášfest, obecní zabíjačku a celkově nám pomáhá s kulturním děním v obci," chválí kolegu Hutěčka.

Porotci mají speciální tabulky, ve kterých na stupnici 0 až 15 hodnotí vůni, chuť a celkový dojem z pálenky. U klobás ještě rozhoduje struktura výrobku.

Dobrý porotce má systém a citlivé patro

„Porotce musí mít výdrž, chutě a dobrý čich. Slivovice musí přirozeně vonět, ale nesmí být cítit žádné umělé tresti," říká členka poroty Markéta Kroupová. Za pravdu jí dává další členka poroty, Eva Kučerová.

„Dobrá slivovice musí dokonale snoubit chuť, vůni a jemnost. Rozhodující je moment, kdy ji polknete. Nesmí pálit, škrábat, jazyk ji ohodnotí jako příjemnou. Musíte cítit ovoce," míní Kučerová.

U klobás se postupuje podobně. „Pro mě je důležitý vzhled, struktura, která ukáže masovost klobásy a pak pochopitelně samotná chuť," vysvětluje Zdeněk Mikel.

„Já si nechávám paprikové klobásy na závěr, abych neměla otupené chuťové buňky, některé vzorky jsou totiž poměrně pikantní," popisuje svůj postup při ochutnávání Zdena Kolaříková.

Vítěz může být jen jeden

Po části určené pouze pro odbornou porotu se košt v šest večer otevřel i široké veřejnosti. Dobré jídlo a pití přilákalo přes stovku návštěvníků, kteří byli svědky slavnostního vyhlášení. Oceněno bylo několik páleničářů avšak jasným vítězem se stal Josef Jurák z Dobrkovic.

„Byla to slivovice z Durancií. Mám velkou zahradu, přes 100 stromů, pálím už asi 40 let. Už od začátku musíte věnovat trnkám patřičnou péči. Vždy se ukáže, jak se o ně staráte. Ovoce sklízím tak, jak postupně dozrává, ne jak většina lidí ze strachu sklízí ještě zelené plody. Pěkně očistit, musí se hlídat kvašení podle teplot. Švestky mám na jižním svahu, takže mají sluníčko celý den," popisuje cestu k úspěchu Jurák. Nejlepší klobásy vyudil starosta Josef Hutěčka.

Autor: Jakub Mikel

Autor: Redakce

28.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Popelka: Pořád si musím místo v sestavě zasloužit

Zlín – /ROZHOVOR/ V Přerově byl jedním z tahounů týmu, v extraligovém Zlíně se bude muset zatím spokojit se skromnější rolí. Hokejový útočník Michal Popelka se dočkal odměny za svou dosavadní práci. Už žádné pendlování na střídavé starty s nejistou budoucností, rodák ze Strání je od včerejška pevným článkem Zlína.

Co považujete za největší problém našeho kraje? Hlasujte v naší anketě

Zlínský kraj - /ANKETA/ Vámi zvolenému tématu bude věnována páteční panelová diskuze s hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem. O směřování našeho kraje v následujících letech, záměrech nového vedení kraje i budoucnosti, která se bezprostředně dotýká všech obyvatel regionu, se dočtete ve speciální příloze, kterou najdete 15. prosince v Deníku. Celou diskuzi můžete v pátek dopoledne sledovat on-line na našem webu. 

Devatero originálních adventních trhů

S blížícími se Vánocemi zaplavují náměstí evropských měst stánky s rozmanitými vánočními dárky, dekoracemi i místními specialitami. Ne všechny adventní trhy ale nabízejí tu samou atmosféru. Vánoční atmosféra se dá zažít i za polárním kruhem, pod zemí či na vodě, zjistil hotelový vyhledávač trivago.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies