VYBERTE SI REGION

V Březnici se soutěžilo o nejlepší klobásky a slivovici

Březnice - Vůně domácích klobás a pálenky se v sobotu nesla po kulturním sále v Březnici. Komise, které rozhodovaly o vítězi, se letos potýkaly s rekordním množstvím vzorků.

28.2.2016
SDÍLEJ:

Soutěžní košt pálenek a klobás v BřezniciAutor: DENÍK/Jakub Mikel

„Je to již pátý ročník soutěže, od prvního ročníku se zároveň hodnotí klobásky se slivovicí. Průměrně míváme 40 až 50 vzorků slivovice, 10 až 20 vzorků klobás, avšak letos byl zlomen rekord, kdy se nám sešlo 61 vzorků slivovice 25 vzorků klobás," chlubí se starosta Březnice Josef Hutěčka.

Většina soutěžících pochází z Březnice, ale do soutěže se přihlásil zájemce i z Halenkovic, Dobrkovic nebo Zlína. Hodnotící komise pro slivovici měla 14 členů ve dvou skupinách, klobásková byla sedmičlenná. „V komisích sedí lidé z Březnice. Je to takový průřez osobnostmi obce.Soutěžní košt pálenek a klobás v Březnici

Předsedkyní komise měla být paní Chalupová, nejvýznamnější páleničářka v Březnici, ale kvůli nemoci nemohla. Nicméně poslala několik příbuzných. U komise hodnotící klobásy mají porotci většinou vztah k jídlu. Bývá v ní řezník, kuchařka z mateřské školy, hospodský a podobně," vysvětlil starosta.

„Celé to vzniklo to jako nápad Karla Müllera, předsedy kulturní komise, který při nastěhování do obce zavedl několik nových akcí, kromě koštu ještě Gulášfest, obecní zabíjačku a celkově nám pomáhá s kulturním děním v obci," chválí kolegu Hutěčka.

Porotci mají speciální tabulky, ve kterých na stupnici 0 až 15 hodnotí vůni, chuť a celkový dojem z pálenky. U klobás ještě rozhoduje struktura výrobku.

Dobrý porotce má systém a citlivé patro

„Porotce musí mít výdrž, chutě a dobrý čich. Slivovice musí přirozeně vonět, ale nesmí být cítit žádné umělé tresti," říká členka poroty Markéta Kroupová. Za pravdu jí dává další členka poroty, Eva Kučerová.

„Dobrá slivovice musí dokonale snoubit chuť, vůni a jemnost. Rozhodující je moment, kdy ji polknete. Nesmí pálit, škrábat, jazyk ji ohodnotí jako příjemnou. Musíte cítit ovoce," míní Kučerová.

U klobás se postupuje podobně. „Pro mě je důležitý vzhled, struktura, která ukáže masovost klobásy a pak pochopitelně samotná chuť," vysvětluje Zdeněk Mikel.

„Já si nechávám paprikové klobásy na závěr, abych neměla otupené chuťové buňky, některé vzorky jsou totiž poměrně pikantní," popisuje svůj postup při ochutnávání Zdena Kolaříková.

Vítěz může být jen jeden

Po části určené pouze pro odbornou porotu se košt v šest večer otevřel i široké veřejnosti. Dobré jídlo a pití přilákalo přes stovku návštěvníků, kteří byli svědky slavnostního vyhlášení. Oceněno bylo několik páleničářů avšak jasným vítězem se stal Josef Jurák z Dobrkovic.

„Byla to slivovice z Durancií. Mám velkou zahradu, přes 100 stromů, pálím už asi 40 let. Už od začátku musíte věnovat trnkám patřičnou péči. Vždy se ukáže, jak se o ně staráte. Ovoce sklízím tak, jak postupně dozrává, ne jak většina lidí ze strachu sklízí ještě zelené plody. Pěkně očistit, musí se hlídat kvašení podle teplot. Švestky mám na jižním svahu, takže mají sluníčko celý den," popisuje cestu k úspěchu Jurák. Nejlepší klobásy vyudil starosta Josef Hutěčka.

Autor: Jakub Mikel

Autor: Redakce

28.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

V Lužkovicích se řeka rozlévá na hřiště. Kvůli živočichům

Zlín-Lužkovice - Obyvatelé zlínských Lužkovic by rádi zabránili rozlévání řeky na hřiště a podemílání břehů na jeho okraji. S úpravami koryta se ale nepočítá. V minulosti se totiž ochránci přírody zasadili o záchranu vzácných živočichů, kteří žijí u řeky Dřevnice v Lužkovicích. Jejich prosby byly vyslyšeny a část řeky se ponechala bez umělé regulace. Místním to ale vadí.

Festival zpestří i jídla z baťovské éry

Zlín – Zlínský zámek a přilehlý park provoní nejrůznější lahůdky a speciality. Na prvním ročníku festivalu nebude nikdo trpět hlady. „Na akci bude přibližně 55 prodejců jídla, většina z východní Moravy," přiblížil za organizátory Garden Food Festivalu Pavel Vysloužil. Účast přislíbily rozmanité restaurace regionu, které nabídnou nejen klasická jídla, ale také vybrané delikatesy.

Kádr je silnější, pronesl Páník

Zlín – Bojovný duch vyzařoval na včerejší tiskové konferenci z trenéra zlínských fotbalistů Bohumila Páníka. Ambice před novou sezonou? Slovo záchrana nepadlo. „V české lize máme špičku, kde mají týmy mnohem kvalitnější kádry než ostatní. Od pátého místa jsou ovšem rozdíly minimální. Tam se budeme prát o co nejvyšší příčku," pronesl 59letý kouč.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.