Unikátní interaktivní mapa ukázala, že v kraji, který se nevyznačuje příliš vysokými mzdami, je překvapivě nízký počet obyvatel nad 15 let zatížených exekucí.
„Mapu exekucí jsme zpracovali jako odpověď na kritický nedostatek relevantních dat o předluženosti velkého množství obyvatel ČR a jako první podobný počin v tomto směru chceme inspirovat další. Na základě kvalitativního výzkumu vycházejícího z biografických rozhovorů můžeme zpochybnit obecně přijímané pravdy a mýty o předlužených lidech, zejména důvody, které je do této nepříznivé situace dostaly,“ říká Radek Hábl, koordinátor projektu.

Výstražná stávka zaměstnanců před firmou Mitas ve Zlíně.
Stávkující uspěli. Mitas zvýší po dohodě zaměstnancům mzdy

Nejvyšší podíl obyvatel v exekuci nad 15 let má kraj Ústecký – 16,62 %, naproti tomu v našem kraji je v exekuci jen 5,7 % lidí, což je druhý nejmenší počet hned po Vysočině (5,57 %).

Okresy s nejvyšším podílem obyvatel v exekuci starších 15 let jsou Most (20,03 %), Ústí nad Labem (18,95 %) a Chomutov (18,82 %). Nejlépe jsou na tom naopak v okresech Žďár nad Sázavou (4,74 %), Havlíčkův Brod (5,16 %) a Zlín (5,24 %).

Ilustrační foto.
Za prvních deset minut systém zaevidoval 1 018 žádostí o kotlíkové dotace