Podle Josefa Kořenka z pořádajícího Spolku pro zbudování kaple v Loučce u Vizovic mají švestky pro obec zásadní význam: právě ony totiž prý výrazně pomohly zachránit vesnici, aby neskončila po vzoru Ploštiny či Prlova, tedy nebyla vojáky vypálena. Důvod k jejich oslavě měli tedy opravdu pořádný. „V tradici se říká, že jsme měli vynikající slivovici, která nás dokázala zachránit. Historie tvrdí, že vojáci se opili a vzali jen lup. Byla to jiná jednotka s jiným velitelem než ve zmíněných obcích postižených vypálením. Byla to jen taková výstražná akce, vypálili nám tu naštěstí jen sedm hospodářských budov," vysvětluje pro Deník Josef Kořenek.

S chutí tak proto v obci říkají, že mají nejlepší slivovici v Česku. Trnkový den ale připravili také kvůli tomu, aby utužili vztahy v obci a lidé táhli za jeden provaz. Švestkových dobrot nachystali celou řadu.

„Strýc Petrů sušil trnky k ochutnání, v našem novém kotli jsme zase vařili povidla, trnkovou omáčku, ochutnávat lidé mohli také domácí kozí či kravské sýry od místních obyvatel," vyzdvihuje Josef Kořenek.

Samozřejmě nechyběl ani oblíbený košt pálenek, na který lidé přihlásili téměř třicet vzorků. Tu nejlepší, která se umístila na první příčce, měli nakonec hned dva pánové: Josef Kozubík a Mirek Vaněk, oba z Loučky. Druhé místo získal Josef Macek, třetí Roman Machů.

První Trnkový den měl navíc významného hosta, ministra zemědělství Mariana Jurečku, který nad akcí převzal také záštitu. „Tak co potřebujete, s čím vám mohu pomoci?" zažertoval po příjezdu do Loučky ministr, který nepohrdl štamprlí na uvítanou, ochutnávkou sýrů, povidel či sušených švestek.

Nadšeni akcí byli místní i ti přespolní. „Počasí nám přeje, slivovice je dobrá. Co více si přát?" zhodnotila během akce Jana Šeligová. To Radek Šenovský poukázal na důležitost dodržování tradic jako na Trnkovém dni.

„Povidla jsou dobrá, možná trošku zatím kyselší, ale to se zaleží. My také sbíráme trnky, děláme z nich valašské kapky, tedy slivovici. Ta je všelék," zasmál se Radek Šenovský z Horní Lhoty.

Na Trnkovém dni také připomněli záměr postavit kapli, na kterou mohli lidé přispět prostřednictvím dobrovolného vstupného. Kaple má být poděkováním Pánu Bohu, že obec nebyla vypálena.