„Máme udělanou regulaci Dřevnice, ale není udělaná za hřištěm. Byla tam chráněná zvířata, ale možná by se to mělo přehodnotit, protože se nám rozlévá voda na hřiště," popsal situaci místní občan Radim Masařík.

O zásahu do koryta řeky se ale zatím nemluví. „Nepočítá se se změnou," sdělila Martina Vašátková z odboru životního prostředí a zemědělství.

„Oblast, kde není hustá zástavba, nevyžaduje výrazná protipovodňová opatření. Dělají se zejména tam, kde je hodně obytných domů kolem toku," vysvětlila úřednice zlínské radnice.

„Nechceme zbytečně zasahovat do přírody. Chápeme, že zaplavení hřiště je nepříjemné, ale chceme nechat prostor vodě a přírodě," doplnila Vašátková.

S tím však nesouhlasí kromě dalších ani místní občan Jiří Jurčák. „Když se kolem řeky projdete, tak vidíte, že se koryto řeky stále více zanáší, a dno řeky se tak stále více zvedá. Je tady velká mocnost spraše a štěrkových vrstev, a tak každá větší voda s sebou odnese i kus svého břehu a koryto se dále rozšiřuje," popsal Jurčák.

„Dnes je zakázáno těžit dno řek z důvodů ochrany přírody, a tak se místo prohloubení dna staví na březích nadzemní hráze. Toto opravdu nepovažuji za ekologické řešení problému se záplavami. Přitom by vytěžený štěrk ze dna koryt mohl v mnoha případech nahradit materiály, které se vozí z daleka automobily," domnívá se Jiří Jurčák, který předpokládá, že kdyby se dno odtěžilo postupně, ryby by se vrátily zpátky a nemusely by se pak stavět v takové míře betonové zdi kolem břehů.

MARCELA KANIOVÁ