„Než jsem se to naučil, tak to nějakou dobu trvalo, ale teď mi to už přijde jednoduché. Papíry se smotají do ruličky a pak se pletou. Nakonec se věneček může něčím ještě oplést," řekl Deníku Lukáš Horka.

I on se právě v minulých dnech a týdnech podílel na výrobě dušičkových a podzimních věnců, vazeb či dekorací. Ty si včera mohli zájemci zakoupit na jarmarku, který se konal přímo v zařízení. Výtěžek činil čtyři a půl tisíce.

„Výrobky, které tu dneska prodáváme, vyrábí naši klienti v keramickém a textilním ateliéru, což je jeden z programů sociálně terapeutické dílny. Snažíme se, aby tímto získali pracovní návyky a mohli se postupně zařadit co nejvíce do běžného života," informovala včera za otrokovickou Naději Renata Zezulková.

Výtěžek z prodeje, na kterém si lidé mohli také koupit okrasné dýně, svíčky či upomínkové předměty, poputuje zpátky na činnost dílny, poslouží mimo jiné k opětovnému zakoupení materiálu pro výrobu.

Dušičkového a podzimního prodeje využila například Olga Straková z Otrokovic. Domů si odnášela věneček a keramickou dekoraci se sušenými květinami. „Přišla jsem sem proto, abych podpořila provoz Naděje. Jsem vysloveně spokojená, velice se mi tu líbilo," řekla Deníku Olga Straková.

Další tradiční jarmark chystá Naděje v tamním areálu zahrady na 4. prosince. K mání budou také výrobky klientů ze spřátelených organizací z Kroměříže či Zlína.